Volledig scherm
© EPA

AEX zakt voor het eerst in bijna twee jaar onder de 500-puntengrens

updateDe aandelenbeurzen gingen vandaag flink onderuit. In Amsterdam doken de koersen diep in de rode cijfers. De AEX-index eindigde onder de 500 punten, het laagste niveau in bijna twee jaar. 

Ook elders in Europa waren zware koersverliezen te zien door de angst voor een escalatie van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog na de arrestatie van een topvrouw van de Chinese technologiegigant Huawei.

De AEX noteerde aan het slot 3,3 procent lager; 498,92 punten. De MidKap verloor 2,9 procent tot 662,59 punten. Londen en Parijs raakten tot 3,6 procent kwijt. De Duitse DAX daalde 3,5 procent en zakte onder de belangrijke psychologische grens van 11.000 punten.

De Amerikaanse aandelenbeurzen openden vanmiddag bijna 2 procent in de min. Kort na de openingsbel stond de Dow-Jonesindex 2 procent lager op 24.540 punten. De brede S&P 500-index verloor 1,8 procent tot 2652 punten en technologiebeurs Nasdaq speelde 1,9 procent kwijt tot 7023 punten.

Zorgen 

Beleggers vrezen dat de arrestatie van de financiële topvrouw van de Chinese technologiegigant Huawei in Canada de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten opnieuw onder druk zal zetten. Begin deze week heerste er juist nog optimisme over de wapenstilstand tussen de twee economische grootmachten.

Daarnaast zijn alle ogen gericht op de OPEC-vergadering in Wenen. De olieprijzen gingen flink omlaag na berichten eerder vandaag dat het oliekartel de productie mogelijk minder zal verlagen dan verwacht. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,3 procent minder op 51,73 dollar. Brentolie zakte 1,8 procent in prijs, tot 60,53 dollar per vat. Zwaargewicht Shell kampte in de AEX met de lagere olieprijzen en zakte ruim 3 procent.

Daarnaast doen de verder inzakkende lange rentes in de VS het sentiment ook weinig goed. De Amerikaanse tienjaarsrente is met twee basispunten naar 2,88 procent gedaald. 

Volledig scherm
© EPA