Arbeidsmarkt is nóg krapper geworden: recordaantal vacatures open
met videoDe spanning op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal verder toegenomen. Stonden er in het laatste kwartaal van 2021 nog 106 vacatures tegenover elke 100 werklozen, een kwartaal later is dat opgelopen tot 133 per 100. Zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De toegenomen krapte is volgens het CBS het gevolg van een aanhoudende groei van het aantal vacatures (met 59.000) en een verdere daling van het aantal werklozen (met 32.000). Het aantal banen nam toe met 127.000 naar een recordhoogte van ruim 11 miljoen.
In maart stonden er 451.000 vacatures open. Daarmee wordt het record van het vorige kwartaal (392.000) overtroffen. Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg. Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.
Aan het einde van het eerste kwartaal stonden bij alle bedrijfstakken meer vacatures open dan in het kwartaal ervoor. Na een krimp in het vierde kwartaal van 2021, toen eind december nog een lockdown gold, groeide het aantal vacatures met 15.000 het hardst in de horeca.
Werkloosheid
Verder blijkt uit de cijfers dat de werkloosheid is gedaald. In het eerste kwartaal van 2022 waren er 338.000 mensen werkloos, 3,5 procent van de beroepsbevolking. De werkloosheid bereikte hiermee een laagterecord in de reeks met kwartaalcijfers vanaf 2003. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021 daalde het aantal werklozen met 32.000. Bij 25- tot 45-jarigen en 45- tot 75-jarigen daalde de werkloosheid in het afgelopen kwartaal naar respectievelijk 2,8 en 2,4 procent en bij jongeren naar 7,3 procent.
Ook blijkt het aantal langdurige werklozen, mensen die al een jaar of langer op zoek zijn naar werk, afgenomen naar 83.000 in het eerste kwartaal van 2022. Een kwartaal eerder waren dat er 91.000. Hiermee is de langdurige werkloosheid sinds het eerste kwartaal van 2021 vrijwel voortdurend gedaald. Het percentage van alle werklozen die een jaar of langer op zoek zijn naar werk nam licht af: van 25 procent in het vierde kwartaal van 2021 naar 24 procent in het afgelopen kwartaal.
Lees verder onder de foto...
Aantrekkelijk
Werkgevers hebben een belangrijke verantwoordelijkheid nu er zo’n tekort aan mensen is op de arbeidsmarkt, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. Bedrijven hebben een taak ‘aantrekkelijk te zijn voor werkzoekenden als het gaat om loon, cultuur, scholing, roosters en manier van werven’, benadrukt de bewindsvrouw in reactie op de cijfers. Van Gennip erkent de ‘maatschappij-ontwrichtende probleme’ die ontstaan door de krapte.
Ze benadrukt wel dat ‘deze arbeidsmarkt ook kansen biedt voor werkzoekenden’. ,,Bijvoorbeeld voor de ruim miljoen mensen die aan de kant staan waarvan een groot deel graag zou willen werken.” Ook kan het probleem deels worden opgelost als mensen meer uren werken. ,,Nederland is kampioen deeltijdwerken”, zegt de bewindsvrouw van CDA-huize.
Oplossing
Ook volgens vakbond CNV moet er meer gebruik worden gemaakt van onbenut arbeidspotentieel om de krapte op te lossen. De miljoen mensen die ‘aan de kant staan’ zijn mensen die door werkgevers worden genegeerd, vaak omdat sommige groepen wat extra begeleiding nodig hebben of omdat ze ouder zijn, stelt CNV.
Volgens voorzitter Piet Fortuin komen 55-plussers bijvoorbeeld nog altijd moeilijk aan de bak. ,,Of ze hobbelen van het ene naar het andere flexcontract tegen slechte voorwaarden. Ongekend. Juist deze groep brengt een schat aan ervaring mee en moet een fatsoenlijke baan krijgen.” Verder meent hij dat investeringen in mensen die extra begeleiding nodig hebben zich ‘snel’ zullen uitbetalen.
Bekijk de video’s over werk en carrière in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Update
Stakingsdreiging bij grondpersoneel KLM nu cao-overleg vastzit
De onderhandelingen over een nieuwe cao voor grondpersoneel bij KLM zijn vooralsnog in een impasse beland. De maatschappij hoopt nog altijd op een snel akkoord, maar dat wordt lastig omdat de vakbonden niet op een lijn zitten. Platformmedewerkers van KLM dreigen ondertussen zonder tussenkomst van de bonden opnieuw tot actie over te gaan. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUM
De ‘verrotte cultuur’ achter hipsterbiermerk BrewDog
Brouwerij BrewDog verovert de wereld met hipsterbier en eigen kroegen, maar achter de gelikte marketing en het imago van vrijbuiters gaat een ‘verrotte bedrijfscultuur’ schuil. -
PREMIUM6
Eendenslachter uit Ermelo vreest slachting onder eenden: ‘Draai besluit terug!’
De gemeente Ermelo is verantwoordelijk voor groot dierenleed, als ze Tomassen Duck-To onder druk van 706.000 euro aan dwangsommen dwingt om met spoed aan een aantal voorwaarden te voldoen. Tienduizenden eenden moeten dan worden vernietigd buiten de slachterij, voorziet de eendenslachterij. De hoogste bestuursrechter moet dat voorkomen, wil het bedrijf.
-
EU legt cryptomarkt aan banden: ‘Einde aan Wilde Westen’
De EU neemt de cryptosector onder handen met wetgeving die de excessen rond cryptomunten moet beperken. Voor het eerst worden cryptovaluta zoals bitcoins, uitgevers van cryptomunten en aanbieders van diensten voor het wisselen van virtuele cryptovaluta aan Europese regels gebonden. De EU-lidstaten en het Europees Parlement bereikten daarover donderdagavond een akkoord. -
PREMIUM
Oogsten boeren in de polder straks als eerste waterstof? ‘Nou ja, wij zijn er klaar voor’
Straks rijden alle trekkers, oogstmachines en heftrucks op het boerenerf op schone, groene waterstof. Die boeren zelf met hun eigen zonneparken, windmolens en elektrolysers oogsten en produceren. De knop gaat nu echt om. En misschien wel als eerste in de polder. Op twee testlocaties bereiden wetenschappers, boeren en brandstofgroothandel ons land voor. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas.