Volledig scherm
Kantoorpanden Zuidas. © ANP

Bankmedewerker liegt over diploma’s en krijgt negen maanden beroepsverbod

Een bankmedewerker heeft een beroepsverbod opgelegd gekregen van negen maanden, omdat hij gelogen heeft over diploma’s. De Tuchtcommissie Banken heeft dit vandaag bekendgemaakt.

De medewerker deed voorkomen alsof hij de examens had gehaald, maar dat bleek helemaal niet het geval. Bij welke bank dit speelde en wat de functie van de bankmedewerker was, is niet bekend. Wel blijkt uit de vandaag gepubliceerde uitspraak van de Tuchtcommissie Banken dat de man niet meer werkzaam is voor de financiële instelling waar hij sinds 1994 werkzaam was.

Aanleiding voor het ontslag was leugens over diploma's. Volgens het vonnis had de medewerker voor de uitoefening van zijn werk twee diploma's nodig: Vermogen en Consumptief Krediet. De examens had hij al in 2016 moeten halen, maar dat was hem niet gelukt. Dat leverde hem al een officiële berisping op. Met betrekking tot één diploma (Vermogen) had hij zijn leidinggevende proberen wijs te maken dat hij wel degelijk geslaagd was. Daartoe vervalste hij een e-mail waaruit moest blijken dat hij dat diploma wel degelijk in zijn bezit had. 

Later moest de bankier bekennen dat hij de mail vervalst had, waarop ontslag op staande voet volgde. Later werd dit omgezet in een ontslag met wederzijdse instemming. Of het beroepsverbod gevolgen heeft voor zijn huidige baan is niet bekend. De man verklaarde tegenover de tuchtcommissie dat hij door lichamelijke en psychische klachten niet in staat was zijn examens te halen. 

De tuchtcommissie verwijt de man de bankierseed te hebben geschonden. Die eed is jaren geleden in het leven geroepen om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. Ongeveer 90.000 bankmedewerkers hebben de eed afgelegd. Wie de regels overtreedt, kan daarop worden aangesproken door de Stichting Tuchtrecht Banken.

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’