Volledig scherm
© ANP XTRA

Bekijk hier of jouw koopkracht volgend jaar toeneemt

toolDe koopkracht van gepensioneerden en mensen met een uitkering stijgt volgend jaar nauwelijks, blijkt uit berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Wil jij weten wat de kabinetsmaatregelen van deze Prinsjesdag voor jouw portemonnee betekenen? Hieronder kun je dit in één oogopslag zien.

Selecteer hieronder de gegevens die het meest op jou van toepassing zijn en klik vervolgens op de knop ‘Berekenen’. Het eindbedrag is netto in euro’s per maand. Fiscale voordelen, vakantiegeld, kinderbijslag en dergelijke zijn al bij het netto maandbedrag geteld. Deze berekeningen zijn gedaan door het Nibud. Het rekeninstituut heeft op basis van de Miljoenennota 2020 voor ruim honderd voorbeeldhuishoudens berekend wat er volgend jaar met hun koopkracht gebeurt. 

Koopkracht

Het Nibud ziet koopkrachtverbeteringen van 0,2 tot 4,6 procent, waarbij de koopkracht voor de meeste mensen met 1 tot 2 procent stijgt. Vooral tweeverdieners met een middeninkomen en kinderen gaan er in 2020 op vooruit. Tussen werkenden en niet-werkenden is een duidelijk verschil zichtbaar. Een alleenstaande in de bijstand heeft bijvoorbeeld volgend jaar slechts 14 euro per maand meer te besteden dan nu. Werknemers met een cao-loon kunnen volgend jaar een gemiddelde loonstijging van 2,5 procent verwachten.

* Bij ‘situatie’: kies voor de hoogte van het bruto jaarinkomen per verdienend gezinslid

 1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

  TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

  Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”
 2. Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in hightech-regio ‘Vechtdal Valley’
  PREMIUM
  Hightech

  Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in high­tech-re­gio ‘Vechtdal Valley’

  Wat is toch dat ‘Best bewaarde geheim van Hardenberg’? Masévon Group schermt ermee op een groot bord langs de N36 waar ze een nieuw pand bouwen voor een nieuwe tak: Masévon Advanced Systems. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de hightech-branche rond Hardenberg. ,,Ik noem het hier Vechtdal Valley”, zegt CEO Henk Kieft, met een knipoog naar de beroemde techregio in Californië.