Belastingdienst waarschuwt gescheiden stellen voor hoge naheffingen
Koppels die scheiden, maken veel meer fouten bij het aangifte doen en het aanvragen van toeslagen. Dat resulteert vaak in naheffingen van honderden tot duizenden euro’s. De Belastingdienst begint daarom maandag een voorlichtingscampagne.
Delen per e-mail
De Belastingdienst vermoedt al lang dat mensen die echtscheiding aanvragen, buitenproportioneel veel fouten maken met aangifte doen en het aanvragen van toeslagen. Twee steekproeven onder bijna 1800 belastingplichtigen die hun huwelijk beëindigen, bevestigen dit nu overduidelijk. Met name het bezit van een gezamenlijk huis en de aanwezigheid van kinderen is een recept voor missers.
Maar liefst de helft van de scheidende stellen met een koophuis vult de aangifte voor de inkomstenbelasting onjuist in. Is er geen eigen woning, dan doet slechts 20 procent het fout. Een pas gescheiden persoon maakt drieënhalf maal meer kans om in de periode daarna een dwangbevel te krijgen dan een willekeurige andere Nederlander. Daar blijft het niet bij: vlak na een scheiding bellen mensen vijf keer vaker met de Belastingtelefoon. Ook maken ze dubbel zo vaak bezwaar.
Hypotheekrenteaftrek
De meeste fouten doen zich voor met de hypotheekrente en de kinderopvangtoeslag. ,,Zo trekken ex-partners vaak allebei de volledige hypotheekrente af. Dat mag niet’’, zegt John van Vliet, hoofd van de projectgroep Scheiden bij de Belastingdienst. Verder wordt in het geval van co-ouderschap nogal eens kinderopvangtoeslag aangevraagd zonder dat de schriftelijke afspraken over het co-ouderschap naar de fiscus worden gestuurd. Die moet dan fiat geven.
De Belastingdienst is zo geschrokken van deze aantallen dat nu de voorlichtingscampagne ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’ is opgetuigd. Scheidende stellen wordt daarin onder meer gewezen op een online checklist. Het moment voor de lancering is zeer strategisch gekozen: aan het eind van de zomervakantie piekt het aantal scheidingen, net als met kerst.
,,Een foute aanslag kan in een forse naheffing resulteren”, aldus Van Vliet. ,,Of iemand moet ineens honderden tot duizenden euro’s aan toeslagen terugbetalen of loopt juist toeslagen mis. Dat kan forse consequenties hebben. Sommige mensen belanden zelfs in de schuldsanering. We willen dat helpen voorkomen.”
Blijf fiscaal partner
In totaal 61.000 Nederlanders zetten vorig jaar een punt achter hun huwelijk. Nog eens bijna 5000 mensen lieten hun geregistreerde partnerschap ontbinden.
De fiscus raadt ex-geliefden aan de aangifte in het jaar van hun scheiding toch nog gezamenlijk in te vullen. Ze mogen dan ook nog een keer fiscaal partner zijn. ,,Ze kunnen daardoor nog eenmaal de inkomsten en aftrekposten op gunstige wijze verdelen.”
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Marcel is één van de echte 5000 hulppieten
Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaas-pakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland. -
‘ING schikt ook in Italië voor miljoenen in zaak witwaspraktijken’
ING heeft een voorlopige schikking bereikt met de Italiaanse autoriteiten in een onderzoek rond witwassen. Om een punt te zetten achter de kwestie betaalt ING 30 miljoen euro, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. -
‘Plannen Shell, BP en rest oliesector leveren evenveel uitstoot op als 1200 nieuwe kolencentrales’
De geplande investeringen van de fossiele sector maken het onmogelijk de klimaatdoelen van Parijs nog te halen. Dat concluderen Milieudefensie en zestien internationale milieuorganisaties vandaag in een rapport. De komende vijf jaar pompen oliebedrijven als Shell, BP en Gazprom opgeteld nog 1,4 biljoen dollar in nieuwe olie- en gaswinning. -
PREMIUM
Amazon en Bol.com hijgen in de nek van Wehkamp
2020 wordt het jaar van de waarheid voor Wehkamp. Het online warenhuis kan een frontale aanval van Amazon en Bol.com verwachten, denken experts. En: het kan wel eens buigen of barsten worden. -
Topman vliegmaatschappij Garuda ontslagen na smokkel van dure Harley Davidsons
De topman van het Indonesische Garuda Indonesia is afgezet, omdat de luchtvaartmaatschappij motorfietsen het land in zou hebben gesmokkeld. Daar zat ook een Harley Davidson voor hemzelf bij. De rest van de directie zal worden doorgelicht.
-
Minister Hoekstra blijft positief over EU-spaargarantie
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) geeft de moed niet op over een Europese spaargarantie. ‘Integendeel’, zei hij in Brussel waar de EU-ministers van Financiën de afgelopen nacht geen akkoord konden bereiken over een EU-depositogarantiestelsel. ,,De discussie is losgetrokken”, aldus de bewindsman. -
PREMIUM
‘Parttime werken is geen verworvenheid maar een groot probleem’
Neem plaats op de sofa van Irene van den Berg. Zij analyseert iedere week ons economisch gedrag. -
PREMIUM
Noorse headhunter waarschuwt: ‘Vrouwenquotum is geen wondermiddel’
Als eerste land ter wereld zette Noorwegen zwaar geschut in om het glazen plafond aan diggelen te slaan. Dankzij een vrouwenquotum bestaan de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven daar nu voor 40 procent uit vrouwen. Missie geslaagd, maar om nu te spreken van een succes… ,,Het bedrijfsleven loopt nog altijd achter.”