Volledig scherm
© EPA

Beursbaas: bitcoin is als diamant of Pokémonkaart

De bitcoin is als een Pokémonkaart en heeft niets te maken met de 'echte' economie. Dat zei topman Stéphane Boujnah van beursuitbater Euronext in een interview met Bloomberg Television. 

De exploitant van de handelsvloeren in onder meer Amsterdam, Brussel en Parijs merkte op dat mensen de bitcoin nu alleen maar kopen omdat andere mensen er veel geld voor neer tellen. In die zin is de bitcoin volgens Boujnah niet echt een munt, maar meer een bezit als een diamant of een Pokémonkaart.

De beursbaas zegt dan ook niet van plan te zijn een eigen marktplatform voor de bitcoin te lanceren. 

Met zijn uitlatingen voegt hij zich bij een lange lijst van critici van cryptovaluta. Meerdere gerenommeerde economen en beleidsmakers hebben al gewaarschuwd voor een bitcoinzeepbel.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde ook al meermaals. De toezichthouder pleitte recent nog voor een verbod op riskante digitale beleggingen, zoals producten waarmee je op koersstijgingen of - dalingen van de cryptomunten kan speculeren. Mensen onderschatten de risico's, zei bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven van de financiële waakhond eerder. 

Verlies 

Naar schatting beleggen in Nederland zo'n 400.000 mensen in cryptomunten. Vooral in de laatste maanden is het aantal Nederlandse beleggers flink toegenomen. Dit zijn zijn vooral mannen, veelal hoger opgeleid en tussen de 25 en 45 jaar, aldus eerder onderzoek van Maurice de Hond (Peil.nl) in opdracht van De Dag van de Crypto. 

Vanwege de koersdaling van de afgelopen weken staan veel van die nieuwe beleggers waarschijnlijk op verlies, vermoedden de onderzoekers. Sinds de bitcoin in december ruim 20.000 dollar waard werd, verloor die munt ongeveer de helft van zijn waarde. De koers schommelt momenteel rond de 11.000 dollar.

Behoefte aan een opfriscursus? Economieredacteur Sander van Mersbergen legt hieronder uit wat cryptocurrency zijn: