Volledig scherm
A screen shows the numbers of Uber during the ride sharing companie's IPO at the New York Stock Exchange (NYSE) May 10, 2019 located on Wall Street in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP) © AFP

Beursdebuut Uber mondt uit in teleurstelling

Uber Technologies beleefde vandaag een teleurstellend beursdebuut in New York. Aandelen van het technologiebedrijf achter taxi-app Uber openden met een koers van 42 dollar. Dat is lager dan de introductieprijs van 45 dollar waarvoor Uber de stukken in de markt had gezet. Daarmee werd het bedrijf door beleggers gewaardeerd rond de 70 miljard dollar.

Op Wall Street werd al lang uitgekeken naar de notering van Uber. Het gaat om een van de grootste Amerikaanse beursgangen ooit. Aanvankelijk leek er ook veel vraag naar de aandelen van Uber. Maar later ontstond twijfel bij kenners. Onlangs ging concurrent Lyft al naar de beurs. Na een sterk begin zakte de koers vervolgens flink weg.

Het is bedrijven er doorgaans alles aan gelegen om een glansrijk beursdebuut te beleven. In een roadshow probeerde Uber beleggers niet voor niets te overtuigen door een gouden toekomstbeeld te schetsen. Ooit zou het bedrijf goed zijn voor een flinke winstmarge, klonk het. Dat is ver van de huidige realiteit. Uber schreef in het eerste kwartaal dit jaar nog ongeveer 1 miljard dollar verlies.

Slechte start

De slechte start zorgt in de top van het bedrijf niet direct voor paniek. Topman Dara Khosrowshahi benadrukte in een reactie dat het uiteindelijk toch gaat om hoe de beurskoers zich op de langere termijn ontwikkelt. Uber heeft in totaal 180 miljoen aandelen naar de beurs gebracht. Daarmee haalde het bedrijf 8,1 miljard dollar op.

Wat ook meespeelt is dat het sentiment op Wall Street vrijdag sowieso niet heel best was. Graadmeters als de Dow-Jonesindex en de S&P 500 noteerden tussentijds tot 0,8 procent in de min. Beleggers bleven in de ban van de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China. Afgelopen nacht ging de Amerikaanse verhoging van importtarieven op Chinese producten in. China liet al weten met tegenmaatregelen te komen, maar ondertussen gaan de onderhandelingen over een deal gewoon door.

  1. Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’
    PREMIUM

    Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’

    De winkelleegstand neemt voor het eerst in jaren weer toe, terwijl de online verkoop juist tegen de klippen opgroeit. Om te overleven is het noodzakelijk dat niet alleen de ketens, maar ook zelfstandige winkeliers meeprofiteren van e-commerce. Maar hoe? De bedenkers van Winkelstraat.nl hebben het antwoord naar eigen zeggen gevonden. ,,De combinatie van de ervaring van de winkeliers met een online marktplaats voor exclusieve mode is een gouden formule.’’