Volledig scherm
© REUTERS

Bij Air France dreigen stakingen om pensioen

De Franse vakbond FO wil dat personeel van Air France meedoet aan een landelijke staking in december. Daarmee willen de bonden protesteren tegen plannen van de Franse regering om het pensioensysteem op de schop te nemen.

De staking staat gepland op 5 december. Eerder riepen andere vakbonden bedrijven in sectoren als de energie en mijnbouw al op om die dag het werk neer te leggen. Als het personeel van de luchtvaartmaatschappij daadwerkelijk gaat staken, dan is dat de eerste keer na een reeks werkonderbrekingen in het voorjaar en de zomer van vorig jaar. 

Toen lag het personeel van Air France met de leiding overhoop over salarissen. Dat loongeschil leidde uiteindelijk tot het vertrek van topman Jean-Marc Janaillac. Zijn voorstel voor een loonsverhoging, waarmee hij de vakbonden buitenspel probeerde te zetten, werd weggestemd door het personeel. Daarop besloot hij op te stappen. Uiteindelijk werd de Canadees Ben Smith benoemd als zijn opvolger. 

Door de stakingen leed Air France vorig jaar een flink verlies. De in totaal vijftien stakingsdagen waren goed voor een kostenpost van ongeveer 400 miljoen euro.

Hervormingen pensioenstelsel

In Frankrijk is grote ontevredenheid over de voorgenomen hervormingen van het pensioenstelsel. De regering is bezig de ingewikkelde en voor deelnemers vaak gunstige pensioenregels om te vormen tot één puntenstelsel, dat in 2025 in werking moet treden. De pensioengerechtigde leeftijd gaat dan in beginsel naar 64 jaar, twee jaar hoger dan nu het geval is. 

 1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

  TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

  Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”
 2. Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in hightech-regio ‘Vechtdal Valley’
  PREMIUM
  Hightech

  Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in high­tech-re­gio ‘Vechtdal Valley’

  Wat is toch dat ‘Best bewaarde geheim van Hardenberg’? Masévon Group schermt ermee op een groot bord langs de N36 waar ze een nieuw pand bouwen voor een nieuwe tak: Masévon Advanced Systems. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de hightech-branche rond Hardenberg. ,,Ik noem het hier Vechtdal Valley”, zegt CEO Henk Kieft, met een knipoog naar de beroemde techregio in Californië.