Volledig scherm
Een laptop met het logo van de digitale cryptovaluta Bitcoin. © ANP XTRA

Bitcoin naar 16.000 dollar ondanks overval op marktplaats

UPDATEDe koers van de bitcoin is vanmiddag door de 16.000 dollar geschoten. Dat meldt CNBC. De waarde van de digitale munt overleefde een aanval op een grote digitale marktplaats waarbij waarschijnlijk rond de 60 miljoen dollar is buitgemaakt.

De koers steeg rond 11.00 uur boven de 15.000 dollar uit, voordat hij weer licht inzakte. Later op de dag steeg de munt sterk in waarde. Ruim anderhalve week geleden kreeg je voor één bitcoin slechts 10.000 dollar. Begin dit jaar was de bitcoin nog zo'n 1000 dollar waard.

Het grootste deel van die stijging is sinds de zomer tot stand gekomen, waarmee de munt ook zeer aantrekkelijk is voor speculanten. Het aantal rekeningen bij Coinbase, een van de grootste platformen voor het handelen in cryptomunten als bitcoin en concurrent ethereum, is dit jaar bijvoorbeeld al bijna 
verdrievoudigd

Hackers

De munt kreeg het vanochtend nog zwaar te verduren toen NiceHash, een marktplaats voor virtuele munten, werd overvallen door hackers. De schade is nog niet bekend. Het bedrijf is nog aan het uitzoeken hoeveel bitcoincodes de criminelen precies hebben buitgemaakt. De website van NiceHash is voor 24 uur stilgelegd. Volgens CoinDesk, een onderzoekplatform voor cryptovaluta, zou er bij de diefstal mogelijk een digitale portemonnee met meer dan 60 miljoen dollar zijn gehackt.

Het elektronische betaalmiddel bestaat sinds 2009 en is niet onomstreden. De bitcoin is ook veel gebruikt door criminelen, vooral vanwege de mogelijkheid om er volstrekt anoniem betalingen mee te verrichten. Chef Economie Sandra Phlippen raadde investeerders afgelopen week aan om hun bitcoins zo snel mogelijk te verkopen. ,,Met bitcointransacties is er geen financiële instelling en wordt er ook niets gemonitord. Levensgevaarlijk. Er zit dus niets anders op, beste bitcoinfans: die bitcoin kan maar beter heel snel crashen, voordat hij onze economie ontwricht. Als ik er een had zou ik m nu verkopen'', aldus Phlippen.

Bekijk hieronder ook een video met uitleg over de bitcoin.