Bonden slaan alarm: één op de drie zwembaden en ijsbanen op omvallen door gasprijzen
Een derde van van de zwembaden en ijsbanen dreigt voor het einde van het jaar om te vallen door de fors gestegen energieprijzen. Dat blijkt volgens de betrokken werkgeversorganisaties en sportbonden uit een inventarisatie. Ze willen dat er een noodfonds komt.
Uit de inventarisatie blijkt volgens de partijen dat 200 van de 637 openbare zwembaden en 6 tot 8 van de 22 schaatsbanen in ons land kopje onder dreigen te gaan. Het gaat in alle gevallen om accommodaties waarvan het energiecontract dit jaar afloopt.
Voor de zwembaden en ijsbanen vormen energiekosten een belangrijk deel van de begroting. Zo is dit voor ijsbanen normaal al 15 tot 20 procent. Na het aflopen van het vaste energiecontract kan dat uitkomen op 50 procent, is de vrees.
De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) en de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) vrezen voor de sociale gevolgen als accommodaties moeten sluiten. ,,Zwemmen is uiteraard heel gezond, maar het is ook van groot belang voor de veiligheid in ons waterrijke land dat mensen blíjven zwemmen”, stelt directeur Aschwin Lankwarden van de KNZB. ,,We zeggen niet voor niets: zwemmen is voor iedereen. Het zwembad in de eigen omgeving is daarom onmisbaar.”
Teun van Etten, voorzitter van de Werkgeversvereniging in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ) zegt al te hebben gehoord dat een aantal zwembaden in overleg is met gemeenten over sluiting van het bad: ,,Dit is een rampzalig scenario voor miljoenen Nederlanders die in hun eigen buurt zwemlessen volgen, revalideren of sportief zwemmen”, zegt hij.
378 miljoen euro hoger
In 2023 moet de rest van de ijsbanen en zwembaden een nieuw energiecontract afsluiten. Als de prijzen dan nog zo hoog zijn, krijgen ook zij te maken met extreem stijgende kosten. Gezamenlijk worden de lasten voor gas en elektriciteit voor alle banen en baden dit jaar en volgend jaar 378 miljoen hoger. En dat valt onmogelijk op te vangen met duurdere toegangskaartjes en subsidies, stellen de bonden en exploitanten.
De oplossing ligt volgens de betrokken partijen in verduurzaming van de accommodaties, zodat de afhankelijkheid van gas minder groot wordt. ,,Door de extreme prijzen zijn investeringen binnen één tot vijf jaar terug te verdienen”, denkt Dennis van Rijswijk, voorzitter van de Vereniging Kunstijsbanen Nederland en manager van een multifunctionele sportaccommodatie, inclusief ijsbaan en zwembad, in Dordrecht.
Het Rijk heeft ook geld uitgetrokken om ‘maatschappelijk vastgoed’ als sportcomplexen te verduurzamen, maar dat is niet van vandaag op morgen geregeld. Daarom pleiten de bonden en exploitanten, gesteund door sportkoepel NOC*NSF, voor een noodfonds. Er moet voorzien worden in de overbrugging om accommodaties gedurende die tijd in de lucht te houden”, zegt Van Rijswijk.
Beweegarmoede
Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF, waarschuwt voor ‘serieuze en blijvende verarming van sport in de volle breedte’ als de problemen niet serieus worden genomen. ,,Als accommodaties noodgedwongen moeten sluiten, zelfs al is dat maar tijdelijk, kunnen verenigingen hun leden niets meer bieden. De coronacrisis heeft geleid tot ernstige vermindering van sportdeelname en daarmee beweegarmoede, met alle gevolgen van dien. We kunnen ons niet permitteren dit te laten gebeuren.”
Niet alleen zwem- en schaatscomplexen kampen met acute of dreigende problemen. Dat geldt ook voor veel voetbalclubs, schreef deze site eind vorige week al. Daarin kwam Bart Rogaar, voorzitter van VV Corenos in Roodeschool, aan het woord. ,,Ik had pas een overleg met de voorzitters van de zeventien andere voetbalverenigingen in deze gemeente; de nood is écht hoog. Als je een oud complex hebt en er de komende jaren niet in slaagt om de boel te verduurzamen, dan kun je met deze gasprijzen echt bankroet gaan”, stelde hij.
Ook bij een deel van de sportscholen is het probleem ‘minstens zo acuut’, zegt Lodewijk Klootwijk, directeur van het Platform Ondernemende Sportaanbieders: ,,Deze ondernemers hebben vaak hun privévermogen al aan moeten spreken en zij kunnen in principe nog niet rekenen op steun vanuit de overheid.”
Motie
PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis diende in juli al een motie in waarin het kabinet werd opgeroepen om uit te zoeken hoe clubs en accommodaties die in de problemen komen, kunnen worden ondersteund. Die werd aangenomen. Mohandis schaart zich nu achter de oproep voor een noodfonds. ,,Ik voorspel een bloedbad als er niets wordt gedaan. Sportverenigingen zijn maatschappelijk van te groot belang om ze om te laten vallen. Dat mogen we niet laten gebeuren.”
Bekijk onze video’s over de energiecrisis in onderstaande playlist:
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Alles wordt duurder, maar we ondernemen vaak weinig actie: ‘Niet bereid om keuzes te maken’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: Alles duurder? Keuzes maken! -
PREMIUMGrüne Woche
Frau Antje laat Nederland stralen op landbouwbeurs, maar op de achtergrond rommelt het
Nederland deed vrijdag in Berlijn zijn uiterste best om zich op de Grüne Woche, ’s werelds grootste landbouwbeurs, te presenteren als toonaangevend landbouwland. Maar achter de schermen rommelt het, en dan moest landbouwminister Piet Adema ook nog eens met spoed terug naar Den Haag. -
PREMIUM2
‘Bakkers opgelet, bakken maar!’ Er komen steeds meer bakkers bij en daar veranderen de hoge energieprijzen niets aan
Wie haalt het in zijn hoofd om een bakkerij te beginnen terwijl energieprijzen door het dak gaan? Nou, Rudy Dekker (38) uit Zwolle bijvoorbeeld. En hij niet alleen. -
PREMIUMMet video
Halve eeuw terug telde Philips 100.000 werknemers, nu zijn het er slechts 10.000
Weer een nieuwe topman bij Philips die het mes in de organisatie zet. Duizenden mensen verliezen hun baan. In Nederland zakt het personeelsbestand onder de 10.000. Wat blijft er nog over van het roemruchte elektronicaconcern? -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
#ikredhetnietmeer
Veel Nederlanders ‘redden het niet meer’ en delen hun financiële problemen op sociale media
Ze hebben een redelijk inkomen, maar door de almaar stijgende prijzen kunnen ze niet of nauwelijks rondkomen. Zeker tientallen mensen delen hun schrijnende financiële situatie op sociale media, met de hashtag #ikredhetnietmeer. Vooral de verdubbelde of soms verdrievoudigde energiekosten zorgen ervoor dat mensen financieel aan de grond raken. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerM.C. Fels