Er zijn één miljoen huizen nodig om de woningnood op te lossen: waar, voor wie en wat kost een huis straks?
1 miljoen huizen moeten er de komende jaren bij komen om de woningnood op te lossen. Zet ze bij elkaar en je hebt een stad die twee keer zo groot is als Amsterdam. Maar waarom 1 miljoen, en niet meer of minder? Wie gaan daar wonen? En waar moeten die huizen worden gebouwd: in de stad of in het weiland?
Jacqueline van Ginneken, Rick Plantinga, Martijn Bekhuis
De onderzoeksredactie van De Gelderlander, De Stentor en Twentsche Courant Tubantia zet de prangendste vragen over de woningcrisis waarin ons land verkeert en de antwoorden op een rij.
1. Waar komt dat getal van 1 miljoen vandaan?
Van ‘de man van 1 miljoen’, Joost van der Werf. Hij slingerde het getal vier jaar geleden de wereld in in het rapport ‘Van potentieel naar reëel’. ,,Ik heb het niet uit mijn duim gezogen”, zegt de onderzoeker van het Rotterdamse bureau Brink Management er maar even bij.
Het getal is gebaseerd op prognoses van de woningbehoeften van ABF Research, een gerenommeerd adviesbureau op het gebied van onder meer wonen. ,,Die kwamen uit op tussen de 980.000 en 1.011.000 huizen die tot en met 2030 moeten worden gebouwd. Daar zitten veel nuances in. We hebben daar toen 1 miljoen van gemaakt; dat bekt makkelijker.”
Ga vooral heel hard bouwen. Als we vijf jaar verder zijn, kunnen we kijken of het een tandje minder kan
Frans Schilder, Planbureau voor de Leefomgeving
Dat vonden ook de bouwers, woningcorporaties en minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Dik drie jaar geleden alweer, in mei 2018, kwamen ze met een plan om 1 miljoen huizen te bouwen in elf jaar tijd. Gulzig namen politieke partijen het getal over tijdens de campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen dit jaar. Maar van 2018 tot en met dit jaar zijn er al bijna 200.000 huizen bij gekomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
Vooral heel veel betaalbaar bouwen, half om half huur-koop. En de huren niet meer onder andere afhankelijk laten zijn van de WOZ-waarde, want die rijst de pan uit. Als er dan ooit eens genoeg woningen zijn, beginnen met opkopen en afbreken van de allerslechtste woningen.
Reinder Bosch
2 jaar geleden
In Nld is ruimte erg schaars. We hebben ruimte nodig voor landbouw, woningen, natuur, industrie en dus nu ook nog zonneparken en windmolens. En die ruimte is er simpelweg niet. Daarom hebben we een compleet circus opgetuigd om alle belangen wettelijk te beschermen. Dit heeft tot gevolg dat elk plan bij voorbaat enorm belast wordt door juridisch en procedure kosten. Dus we moeten normen drastich aanpassen op alle terreinen. In Tokio zijn ze dolblij met een bezemkast als woning.
E. Hetebrij
2 jaar geleden
Ik ben het hartgrondig eens met B Enjamin. Als je in hongerstaking gaat terwijl je al huisvesting hebt, is er wel een gemeente die een extra huis weggeeft en niet meer beschikbaar is voor plaatselijke inwoners. Verder ook zelbewoning invoeren in plaats van die beleegers met torenhoge huren of projectontwikkelaars die alleen voor de rijken bouwen. Als starter kom je gewoon iet aan de bak.
Robbert Scholten
2 jaar geleden
Schandalig dat er veel te weinig is gebouwd en dat al vele tientallen jaren, bezopen gewoon en dat terwijl de politiek daar hoofdschuldige aan is Schoften
B Zieleman
2 jaar geleden
Te belachelijk voor woorden! Het land puilt straks uit van Niet-Nederlanders. Zo krijg ik een land ook wel vol. Wat is het percentage wel kan werken, maar niet wil werken? Die krijgen een uitkering/toeslag, enz. Stop dat gepamper, zorg dat ze aan het werk gaan! Dan hoeven er ook niet zoveel Oostblokkers hierheen gesleept te worden. En stop die immigratie van gelukszoekers. Hoe minder mensen, hoe minder er van alles nodig is. Nederland begint al echt op een potje met mieren te lijken: VOL!!
17 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerM.M. Bonder
Reinder Bosch
E. Hetebrij
Robbert Scholten
B Zieleman