Brandstofprijzen fors gedaald door sterke euro en ineffectieve Russische olieboycot
De Russische olieboycot is nog totaal niet merkbaar aan de pomp. Sinds het ingaan ervan zijn de brandstofprijzen fors gedaald. Ook de sterkere euro is gunstig voor automobilisten. Een liter diesel is afgelopen jaar niet zo goedkoop geweest als nu, ook benzine is voordelig.
Bedroeg de gemiddelde adviesprijs van diesel eind oktober nog bijna 2,28 euro per liter, inmiddels is de pompprijs met ruim 55 cent gedaald naar 1,726 euro per liter. Dat blijkt uit de laatste data van UnitedConsumers, dat al twee decennia de pompprijzen van de grote oliemaatschappijen dagelijks monitort.
Bij goedkope onbemande pompen betalen automobilisten zelfs slechts 1,52 euro per liter. Een enorm verschil met afgelopen najaar, toen diesel zelfs duurder was dan gewone benzine (Euro95). Vergeleken met vorig jaar juni is de afname zelfs nog groter: ruim 58 cent.
Ook gewone benzine is voordelig. De gemiddelde adviesprijs van Euro95 bedraagt momenteel 1,93 euro per liter. Bij voordelige pompen kan er nu daardoor voor onder de 1,70 euro per liter getankt worden. Ter vergelijking: begin november was dat nog 2,17 euro per liter en begin juni bijna 2,50 euro per liter.
Russische olie maakt omweg
De daling is opmerkelijk vanwege het ingaan van de Russische olieboycot. Sinds 5 december mag er in de EU geen Russische ruwe olie meer geïmporteerd worden. Per 5 februari is ook de invoer van geraffineerde olieproducten, waaronder diesel, taboe.
Het heeft nog geen effect, ziet Hans van Cleef, energiedeskundige bij Publieke Zaken. ,,Die olieboycot werkt nog niet goed, gelukkig zou ik bijna zeggen. Kennelijk lukt het Rusland behoorlijk goed om hun olie aan andere landen te verkopen, met een omweg komt de olie vervolgens weer bij ons terecht.”
Van Cleef ziet dat de voorraden olie en diesel voorlopig ruim voldoende zijn. ,,Dat geeft rust op de markten en drukt de prijs.”
Goedkopere dollar
Daar komt bij dat de euro afgelopen tijd terrein heeft gewonnen op de dollar, stelt Van Cleef. ,,Al met al valt een aantal kwartjes de kant op van de consument.”
Ook Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers, wijst op de dollarkoers. Kreeg je eind september per euro slechts 96 dollarcent, nu is de euro weer meer waard (1,07 dollar voor een euro). ,,Olie wordt zoals bekend afgerekend in dollars. Een paar procent verschil in koers maakt veel uit voor de pompprijs. Dat scheelt zo 5 tot 10 cent per liter.”
Van Selms wijst er verder op dat de prijzen vooral zijn gestegen toen de boycot werd aangekondigd. ,,Al snel bleek de soep niet zo heet gegeten te worden: de markt vond een oplossing. De olieboycot is niet heel effectief, zo lijkt het.”
Accijnzen
UnitedConsumers beklemtoont wel dat de huidige pompprijzen nog altijd inclusief de tijdelijke accijnsverlaging zijn, die op 1 april 2022 inging. Per 1 juli wordt deze accijnsverlaging voor de helft teruggedraaid en vanaf 2024 geheel. Dankzij de accijnsverlaging is benzine nu twee dubbeltjes goedkoper en diesel circa 14 cent.
Van Selms denkt daarom dat de pompprijzen niet veel verder meer zullen dalen. ,,Nu er in de brandstofprijzen ook een stukje inflatie zit, is een verdere afname lastig.”
Benzineprijzen blijven wisselen, tot irritatie van autorijdend Nederland. Maar wie bepaalt die prijzen eigenlijk?
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Stijgende verkopen en prijzen stuwen omzet autobranche omhoog
-
2
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
1
Forse uitbreiding kipbedrijf 2 Sisters Storteboom in Zeewolde: terrein groeit met 4500 vierkante meter
Met het feestelijk plaatsen van een eerste heipaal heeft 2 Sisters Storteboom in Zeewolde het officiële startsein gegeven voor het uitbouwen van zijn faciliteiten. Het bedrijf is een grote internationale speler in de levensmiddelenindustrie.Zeewolde -
Met video
Ook na afvoeren activisten blijft milieu een strijdpunt op aandeelhoudersvergadering Shell
Een uur lang wisten milieuactivisten de aandeelhoudersvergadering van Shell te verstoren. Maar ook toen de vergadering doorging, bleef het klimaatbeleid van Shell de discussie domineren.
-
update
Kamer wil harde aanpak KLM: ‘Bedrijf steekt middelvinger op naar belastingbetaler’
-
-
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
Ziggo kan straks ook tarieven omlaag gooien, mochten prijzen in Nederland ooit gaan dalen
Kabelaar Ziggo kan lagere tarieven gaan rekenen aan nieuwe én bestaande klanten, mochten de consumentenprijzen in Nederland dalen. Vooralsnog was een verlaging om die reden onmogelijk volgens de voorwaarden, alleen een verhoging was toegestaan.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBianca de Wals
Henk Renzebrink
de Jonge
Marcel Bekhof
Henk Renzebrink