Volledig scherm
© ANP XTRA

Brussel: Nederland misleidt haar burgers met berekeningen hoge EU-contributie

De Nederlandse regering ‘misleidt haar burgers’ over de kosten van de EU-bijdrage door de douanerechten mee te tellen bij de jaarlijkse afdracht aan Brussel. Die kritische noot kraakt Gert Jan Koopman, de directeur-generaal begroting bij de Europese Commissie.

Op een persconferentie in Brussel haalde de Nederlander voor de internationale media fel uit naar Den Haag. Vorige week had EU-begrotingscommissaris Günther Oettinger Nederland en Duitsland er al van beschuldigd ‘leugens’ over de cijfers te verspreiden.

Volgens het ministerie van Financiën dreigt de Nederlandse contributie aan de EU-begroting in 2027 op te lopen tot 10,9 miljard euro op basis van de prijzen van 2018. Volgens EU-ingewijden stijgt die bijdrage zelfs naar 13 miljard in 2027. Volgend jaar betaalt Nederland bruto 8,1 miljard euro. 

Volgens de budgetbaas in Brussel, de Nederlander Gert Jan Koopman, telt Nederland de douanerechten en andere afdrachten die in de havens en op vliegvelden worden geïnd ten bate van de EU-begroting onterecht op bij zijn eigen contributie. 

Het gaat jaarlijks om bijna 3 miljard euro. Zonder die rechten is de brutoafdracht volgens de commissie in 2020 5,24 miljard euro, en loopt die in 2027 op tot 8 miljard euro.

 1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

  TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

  Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”
 2. Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in hightech-regio ‘Vechtdal Valley’
  PREMIUM
  Hightech

  Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in high­tech-re­gio ‘Vechtdal Valley’

  Wat is toch dat ‘Best bewaarde geheim van Hardenberg’? Masévon Group schermt ermee op een groot bord langs de N36 waar ze een nieuw pand bouwen voor een nieuwe tak: Masévon Advanced Systems. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de hightech-branche rond Hardenberg. ,,Ik noem het hier Vechtdal Valley”, zegt CEO Henk Kieft, met een knipoog naar de beroemde techregio in Californië.