Brussel wil snel de stroomprijs omlaag: ‘Miljoenen mensen kunnen energierekening niet betalen’
De stroomprijs in heel Europa moet dringend omlaag. Brussel komt later deze zomer met voorstellen en hoopt dat de Europese leiders er in oktober een besluit over nemen.
Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil concreet de stroomprijs loskoppelen van de (nu hoge) gasprijs, zo zei ze vanmiddag na afloop van een tweedaagse top in Brussel. Eerder stelden Frankrijk en Spanje dat ook al voor. De koppeling dateert uit een tijd dat goedkope fossiele brandstoffen de markt beheersten, maar die tijd is definitief voorbij, aldus Von der Leyen.
Nu nemen duurzame bronnen ‘die echt goedkoop en kosteneffectief zijn’ een steeds belangrijkere plaats in. De opvattingen van de Commissievoorzitter zijn belangrijk omdat de leiders haar eind vorige maand om voorstellen vroegen. Kleinere bedrijven en huishoudens die nu de rekening al niet meer kunnen betalen, moeten zoveel mogelijk nationaal worden geholpen.
De hoge prijzen op dit moment zijn grotendeels het gevolg van de oorlog in Oekraïne, en het einde is nog niet in zicht. Europa, aldus Von der Leyen, moet erop voorbereid zijn dat Poetin de gaskraan nog veel verder dichtdraait dan hij al heeft gedaan. Nu al krijgen twaalf van de 27 EU-lidstaten geen of minder gas. Brussel probeert daarom zoveel mogelijk contracten elders te sluiten - door gezamenlijke inkoop, net als eerder met de coronavaccins beslissen lidstaten zelf of ze meedoen - en dat loopt goed.
Contracten
Met Amerika zijn al contracten gesloten voor 15 miljard kubieke meter extra dit jaar en 50 miljard in de jaren daarna, Noorwegen (plus 15 procent), Azerbeidzjan (plus 90 procent) en tal van andere landen leveren ook extra. Wetgeving om de ondergrondse gasopslag voor 1 november voor 80 procent te vullen en de winters erna voor 90 procent, passeerde gisteren het Parlement. Brussel zoekt in totaal vervanging voor 150 miljard kubieke meter Russisch gas, maar ‘we vervangen gas niet enkel door gas’, aldus Von der Leyen. Een deel moet komen van energiebesparing; de grote mep uiteindelijk van de overstap op zon, wind en andere duurzame bronnen.
Voor de Europese vakbondskoepel Etuc gaat het allemaal niet snel genoeg. ,,Rond 9,5 miljoen werkenden konden hun energierekening eerder al niet betalen. Terwijl de energiebedrijven recordwinsten incasseren heeft de oorlog er nog miljoenen meer in energie-armoede gestort.” Etuc wil maximumprijzen (waarover onder de EU-lidstaten nog geen overeenstemming bestaat) en een aparte top over de energieprijzen met werkgevers en werknemers.
Bekijk hier onze video’s over de stijgende gasprijzen:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
ECB verhoogt rente voor het eerst sinds 2011 om inflatiespook te temmen
De Europese Centrale Bank heeft voor het eerst sinds 2011 het belangrijkste rentetarief verhoogd, gelijk met een flinke stap. Daarmee willen de beleidsmakers in Frankfurt de hoge inflatie in de eurozone te lijf gaan. -
PostNL: Alle postbezorgers krijgen vast contract aangeboden
PostNL biedt alle postbezorgers een vast contract aan. Het gaat om zowel werknemers die al in dienst zijn van het postbedrijf als werknemers die net in dienst zijn gekomen. Daarmee worden duizend tijdelijke contracten omgezet in contracten voor onbepaalde tijd. -
Brussel wil Poetin vóór zijn en in noodgeval gasbesparingen verplichten
Europa moet de komende acht maanden 15 procent minder gas gebruiken. Alleen al de thermostaat één graadje lager levert een besparing van 10 miljard kubieke meter aardgas op. We moeten Poetin voor blijven, heet het in Brussel, want als hij van het ene op het andere moment de gaskraan dichtdraait kan ons dat zomaar 1,5 procent groei kosten. -
Nieuwe problemen rond gastoevoer Nord Stream, levering turbine vertraagd
Het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom heeft vrijdag nieuwe problemen gemeld met een turbine van de pijpleiding Nord Stream 1, die Russisch gas naar Duitsland voert. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden.
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
2
Topvrouw KLM voorspelt dat personeelstekorten in luchtvaart nog lang te merken zullen zijn
Hoewel de problemen op Schiphol afnemen, zullen de gevolgen van de personeelstekorten in de luchtvaart net als elders in de maatschappij nog lang te merken zijn. Dat verwacht de nieuwe KLM-topvrouw Marjan Rintel. ,,We zijn bezig rust en stabiliteit te creëren. Is het goed genoeg? Nee, dat is het nog niet, maar het gaat elke week beter.” -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerRobbert Scholten