Volledig scherm
Beide landen hebben hoop op een goede afloop. © REUTERS

China en VS zwakken strijdlustige toon af

Zowel de Amerikanen als de Chinezen komen enigszins terug op de agressieve toon die werd aangeslagen in het handelsconflict tussen beide landen. De Amerikaanse president Donald Trump zei gisteren tijdens een diner in het Witte Huis dat hij het gevoel heeft dat het handelsoverleg ,,succesvol gaat verlopen” als hij zijn Chinese collega Xi Jinping over enkele weken ontmoet bij de G20-top in Japan.

Ook van Chinese zijde kwamen positieve geluiden. Zo sprak topdiplomaat Wang Yi onder meer van een win-win-situatie die mogelijk is als ,,beide kanten slim genoeg zijn om aan elkaars eisen te voldoen”. 

De Amerikanen verhoogden afgelopen week heffingen op zo'n 200 miljard dollar aan Chinese goederen en overwegen nog eens invoertarieven op zo'n 300 miljard dollar aan producten. De Chinezen sloegen terug door importtarieven op zo'n 60 miljard dollar aan Amerikaanse goederen per 1 juni te verhogen.

  1. Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’
    PREMIUM

    Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’

    De winkelleegstand neemt voor het eerst in jaren weer toe, terwijl de online verkoop juist tegen de klippen opgroeit. Om te overleven is het noodzakelijk dat niet alleen de ketens, maar ook zelfstandige winkeliers meeprofiteren van e-commerce. Maar hoe? De bedenkers van Winkelstraat.nl hebben het antwoord naar eigen zeggen gevonden. ,,De combinatie van de ervaring van de winkeliers met een online marktplaats voor exclusieve mode is een gouden formule.’’