Een gasmeter in een woning
Volledig scherm
Een gasmeter in een woning © ANP

Consumentenbond: Financiële positie een derde energieleveranciers ondermaats

De Consumentenbond maakt zich grote zorgen over de financiële staat van energieleveranciers. Van de 30 onderzochte energieleveranciers blijken er dertien (diep) in de rode cijfers te zitten. De consumentenclub vraagt minister Eric Wiebes van Economische Zaken om maatregelen.

De Consumentenbond dook in de jaarrekeningen van energieleveranciers naar aanleiding van de recente faillissementen van EnergieFlex en Robin Energie. De uitkomst van het onderzoek is verontrustend: ruim een derde dreigt op de lange termijn niet aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Hun solvabiliteit is ondermaats.

Om welke leveranciers van gas en stroom het gaat, wil de consumentenorganisatie niet kwijt omdat ze die ‘niet het faillissement in wil jagen’. ,,Een hoge schuldenlast wil niet meteen zeggen dat een bedrijf failliet gaat, maar het is wel een teken aan de wand”, reageert Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. 

Dat de buffers van sommige energieleveranciers verontrustend laag zijn, is mede het gevolg van de felle en toegenomen prijsconcurrentie in de energiemarkt. Dat laatste is weliswaar gunstig voor consumenten, maar ‘uiteraard alleen als het verantwoord is’, benadrukt de Consumentenbond. Het probleem is volgens Molenaar dat daar te weinig zicht op is . ,,Voor consumenten is het überhaupt onmogelijk om de financiële gezondheid van hun leverancier te beoordelen. Bij een nutsvoorziening als deze hoort gewoon een passende consumentenbescherming”, aldus de directeur. 

In 2018 gingen kort na elkaar EnergieFlex en Robin Energie kopje onder. Klanten raakten als gevolg daarvan hun (te veel) betaalde voorschotten en de aan hen beloofde welkomstkortingen kwijt. Sommige consumenten werden extra hard getroffen, doordat zij bij aanvang van hun contract een waarborgsom van honderden euro’s hadden betaald.

Maatregelen

Het onderzoek is reden voor de Consumentenbond om bij minister Wiebes nog eens aan te dringen op maatregelen. Eerder vroeg de bond al om een speciaal garantiefonds in het leven te roepen. Daarmee zouden gedupeerden bij een eventueel faillissement worden gecompenseerd voor mogelijk te veel betaalde energiebelasting, btw en netwerkkosten. Verder vindt de bond dat bedrijven die klanten van een omgevallen leverancier overnemen, verplicht moeten worden om ook de financiële verplichtingen tegenover die klant op zich te nemen, zoals te veel betaalde voorschotten en nog niet uitbetaalde welkomstkortingen.

Als het aan de consumentenorganisatie ligt, gaat de minister de bevoegdheden van de Autoriteit Consument & Markt verruimen zodat de toezichthouder al eerder in de cijfers van de energieleveranciers kan duiken én strengere toetredingseisen aan nieuwkomers kan stellen. Bij het omvallen van EnergieFlex kwam de toezichthouder pas laat achter het financieel wanbeheer.

In een reactie laat branchevereniging Energie Nederland weten zich niet te herkennen in het door de Consumentenbond geschetste beeld. ,,We delen die zorg niet”, zegt woordvoerster Drea Berghorst. ,,Een jaarverslag is bovendien maar een momentopname.” Volgens de branchevereniging hoort bij een vrije markt nu eenmaal het risico dat een bedrijf failliet kan gaan. Verder zegt Berghorst de oproep van de Consumentenbond ‘opmerkelijk’ te vinden, omdat de bond zelf ‘heeft meegewerkt aan de felle concurrentiestrijd in de energiemarkt door via een energieveiling consumenten te koppelen aan EnergieFlex’. 

 1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

  TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

  Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”
 2. Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in hightech-regio ‘Vechtdal Valley’
  PREMIUM
  Hightech

  Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in high­tech-re­gio ‘Vechtdal Valley’

  Wat is toch dat ‘Best bewaarde geheim van Hardenberg’? Masévon Group schermt ermee op een groot bord langs de N36 waar ze een nieuw pand bouwen voor een nieuwe tak: Masévon Advanced Systems. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de hightech-branche rond Hardenberg. ,,Ik noem het hier Vechtdal Valley”, zegt CEO Henk Kieft, met een knipoog naar de beroemde techregio in Californië.