Volledig scherm
© ANP

Consumentenbond in zee met energieleverancier die dikke onvoldoende scoort in eigen ranking

De Consumentenbond beveelt Budget Energie aan via zijn Energiecollectief, dat consumenten verleidt te wisselen van energieleverancier met scherpe aanbiedingen. In de gisteren gepubliceerde Stroomranking van de Consumentenbond en enkele milieuorganisaties is Budget Energie echter een van de slechtst scorende leveranciers. Op duurzaamheid scoort het bedrijf een 3,7.

Met dat rode cijfer bungelt Budget Energie in de onderste regio van de lijst, waarin elektriciteitsleveranciers worden beoordeeld op duurzaamheid. De gemiddelde score was een 5,7. Teleurstellend, aldus de Consumentenbond, Natuur & Milieu, Greenpeace en Wise gisteren. ,,Vanwege de klimaatcrisis en de afspraken in het Klimaatakkoord zou je verwachten dat energieleveranciers meer tempo maakten. Terwijl consumenten massaal kiezen voor duurzame stroom, lijken veel leveranciers de kantjes ervan af te lopen en hun verantwoordelijkheid te ontlopen’’, concludeerden de onderzoekers, die de investeringen, inkoop en levering van stroomleveranciers onder de loep namen. 

Budget Energie presenteert zichzelf als ‘100 procent groen en toch goedkoop'. Op dat groene gehalte valt volgens de onderzoekers dus echter het nodige af te dingen. Het bedrijf koopt zijn energie deels in het buitenland, waaronder zonnestroom uit Italië. Omdat daar groene stroom in overvloed is, gaat daar geen prikkel van uit om de elektriciteitsproductie verder te verduurzamen. Bij zonne- en windenergie uit Nederland is dat wel het geval, omdat de vraag naar groene stroom hier groter is dan het aanbod.

Aantrekkelijker

Hoe groen is uw stroom?
Volledig scherm
Hoe groen is uw stroom? © Stroomranking Consumentenbond, Natuur & Milieu, Wise & Greenpeace

Budget Energie won op 22 oktober de veiling voor contracten van 1 jaar van het Energiecollectief van de Consumentenbond.  Dat gaat uit van het principe dat hoe meer mensen meedoen, hoe aantrekkelijker het voor energiemaatschappijen is om deze groep nieuwe klanten voor zich te winnen. 

De veiling voor contracten van 3 jaar is gewonnen door Greenchoice. Die leverancier scoort wel goed in de Stroomranking: een 9,1. Per Energiecollectief stappen volgens de Consumentenbond gemiddeld dik 14.000 huishoudens naar een andere aanbieder over. Voor de huidige ronde staat het aantal geïnteresseerden op ruim 60.000. Dat levert niet alleen de deelnemers een voordeel op: de Consumentenbond ontvangt per overstapper 46 tot 50 euro van de winnende leverancier.

Een goede score in de Stroomranking is geen selectiecriterium voor energieleveranciers om mee te mogen dingen naar de tienduizenden klanten die meedoen aan het Energiecollectief, zegt woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond in een reactie. ,,We eisen wel dat ze groene stroom leveren, maar kijken niet naar de duurzaamheid van het bedrijf. Ons Energiecollectief richt zich vooral op prijs, op de beste aanbieding voor consumenten. Wij zien het als onze rol om dingen te onderzoeken en consumenten te informeren. We zeggen niet: je moet duurzame energie kiezen. Die beslissing laten we aan consumenten over.’’ 

  1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

    TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

    Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”