Ook het toerisme is nagenoeg tot stilstand gekomen.
Volledig scherm
Ook het toerisme is nagenoeg tot stilstand gekomen. © ANP

Coronavoucher in de maak voor vakantie-annuleringen in eigen land

De toerisme- en recreatiesector wil een speciale coronavoucher in het leven roepen voor Nederlanders die vanwege het coronavirus hun verblijf of ticket in eigen land willen annuleren. Zij kunnen de waardebon op een later moment alsnog verzilveren. Dat meldt de koepelorganisatie HISWA-RECRON, de ondernemersorganisatie voor de watersport en recreatie.

Het zomerseizoen moet nog beginnen, maar voor campinghouders, bootverhuurders en bungalowparken is het nu al één doffe ellende. Annuleringen voor april en mei en zelfs voor de zomermaanden stromen binnen en van nieuwe reserveringen is nauwelijks sprake.

,,Hoewel campings, bootverhuurders en bungalowparken nog steeds gewoon open zijn, zijn veel mensen onzeker en besluiten ze maar het zekere voor het onzekere te nemen”, ziet Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON. De gevolgen zijn dramatisch voor de sector, zegt hij, wijzend op de uitkomst van een recente peiling onder duizend aangesloten bedrijven.

Pakweg 80 procent van die bedrijven zegt veel last te hebben van het coronavirus.  Als zij aan iedereen die zijn bungalow, kampeerplek of huurjacht annuleert de vooruitbetaalde huursom terug moeten betalen, dan zullen veel ondernemingen failliet gaan, is de verwachting. Dijks: ,,En dan zullen vakantiegangers en toeristen met lege handen achterblijven.”

Geruststelling

Reden voor de brancheorganisatie om samen met provincies een zogeheten Toeristisch Corona Garantiefonds op poten te zetten. Dijks: ,,De voucher is enerzijds bedoeld als geruststelling naar toeristen en dagjesmensen toe en anderzijds blijft hiermee de liquiditeitspositie van ondernemers in deze noodsituatie overeind.”

Wie bij annulering een voucher accepteert, kan op een later moment alsnog zijn verblijf laten plaatsvinden. Een aantal provincies heeft al interesse getoond. Vandaag verwacht HISWA-RECRON dat alle provincies tijdens het zogeheten Interprovinciaal Overleg (IP) zullen instemmen. Per provincie wordt vijf tot twaalf miljoen euro gevraagd, afhankelijk van de aard en omvang van het toeristisch-recreatieve belang per provincie.

De provincies staan in dat geval garant mocht een watersport- of recreatiebedrijf toch in financiële problemen komen, zodat de toeristen en dagjesmensen er toch zeker van kunnen zijn dat ze hun reeds betaalde huur of reissom terugkrijgen. HISWA-RECRON heeft ook al een beroep gedaan op het Rijk om er een nationale regeling van te maken. 

De brancheorganisatie van reisorganisaties, de ANVR, kwam als eerste met een coronavoucher voor reizigers van wie de reis geannuleerd is vanwege het coronavirus en die volgens de Wet op de reisovereenkomst recht hebben op terugbetaling van de reissom.

Bekijk hieronder al onze video’s over het coronavirus:

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”