Volledig scherm
De Bijenkorf heeft vorig jaar wederom meer omzet gedraaid. Het is het zesde achtereenvolgende jaar dat de omzet is gegroeid. © De Bijenkorf

De Bijenkorf blijft groeien, vooral te danken aan online

De Bijenkorf heeft vorig jaar voor het zesde jaar op rij meer omzet gedraaid. Vooral de webshop bracht meer geld in het laatje. Bij de warenhuizen was er sprake van een lichte vroeg. Dat komt omdat een groot deel van de verkoopvloeren afgesloten was in verband met verbouwingen van afdelingen.

De jaarcijfers van 2018 tonen een omzetstijging van 7,1 procent. Daarmee deed de keten het naar eigen zeggen een stuk beter dan gemiddeld in de markt. De Bijenkorf verwelkomde in zijn warenhuizen net als in 2017 zo'n 23 miljoen bezoekers. Ongeveer een tiende van de omzet kwam van toeristen van buiten de Europese Unie.

De Bijenkorf meldt daarnaast dat de operationele winst voor afschrijvingen met 6,9 procent is gestegen naar dik 41 miljoen euro. Verder is er voor bijna 38 miljoen euro geïnvesteerd. Zo kreeg Maastricht een nieuwe cosmetica-, damesschoenen- en lederwarenafdeling en in meerdere vestigen zijn de cafés vernieuwd. Topman Giovanni Colauto benadrukt dat de Bijenkorf ook inzet op diervriendelijkheid en milieu. "Of het nu gaat om het terugdringen van onze CO2-uitstoot, energieverbruik of het besluit om geen producten van exotische huiden meer te verkopen in 2020."

  1. Amerikaanse centrale bank verlaagt rente opnieuw

    Amerikaan­se centrale bank verlaagt rente opnieuw

    De renteverlaging moet de economie een steuntje in de rug geven, zei bankpresident Jerome Powell. In juli werd de rente ook al verlaagd. Toen was dat de eerste keer in ruim tien jaar. Het belangrijkste rentetarief komt nu op een bandbreedte van tussen de 1,75 procent en 2,0 procent. Met de stap was op de financiële markten al rekening gehouden. Voor de Amerikaanse president Donald Trump is de renteverlaging waarschijnlijk niet voldoende. Hij voert de druk op de Fed al geruime tijd op om de rente te verlagen en zou het liefst een negatief tarief zien. In Trumps optiek zet de centrale bank de Verenigde Staten op achterstand ten opzichte van andere economische grootmachten als de Europese Unie. Trump liet al snel zijn ongenoegen blijken via Twitter, waar hij Fed-baas Jerome Powell verweet een lafaard te zijn. ,,Jay Powell en de Federal Reserve falen opnieuw’’, schreef Trump na het bekendmaken van de renteverlaging. ,,Geen ‘lef’, geen gevoel, geen visie! Een vreselijke communicator!’’