hond bij de dierenarts
Volledig scherm
hond bij de dierenarts © ANP

'Dierenartsen rekenen vaak absurde bedragen'

Met je hond of kat naar de dichtstbijzijnde dierenarts? Check dan eerst even de prijs. Sommige dierenartsen rekenen vier keer zoveel voor precies dezelfde behandeling als hun collega, een paar straten verderop.

Sinds vandaag is het een stuk makkelijker om de tarieven van de dierenartsen te vergelijken. Vergelijkingssite Dierenartskiezen.nl heeft de prijzen voor de meest voorkomende behandelingen geïnventariseerd én stelt vast dat er forse verschillen zijn. 

Zo vraagt een dierenarts in het Brabantse Berlicum 225 euro voor de sterilisatie van een grote hond van 40 kilo. In Hillegom rekent een dierenarts voor precies eenzelfde behandeling 595 euro.

Een sterilisatie van een konijn kan soms bijna vijf keer duurder uitpakken. In het Friese Wommels wordt een konijn bijvoorbeeld ingeënt voor 15 euro, in Renkum telt zijn baasje 69,50 euro neer. 

Verder blijken dierenartsen in de Randstad gemiddeld tien procent duurder dan daarbuiten als het gaat om castraties, sterilisaties en de meest toegepaste inentingen. Een ruimer aanbod van dierenartsen in de buurt leidt dus niet per se tot lagere prijzen.

Frustratie 

De bedenkers van de pijsvergelijker zijn tot het initiatief gekomen uit 'eigen ervaring en frustratie'. ,,De hond van een collega moest een gebitsbehandeling ondergaan, na een rondje bellen bleek het prijsverschil op te lopen tot 200 euro'', reageert initiatiefnemer Edwin Paardekooper.

Met het platform willen de initiatiefnemers ook de baasjes met een kleine portemonnee helpen. Máár het is niet alleen de prijs die telt, want bezoekers van de site kunnen hun dierenarts ook beoordelen op service en kwaliteit.

Overigens zijn niet alle dierenartsen terug te vinden op de site. Sommigen weigeren hun tarieven prijs te geven. Paardekoper: ,,Dan heb je toch iets te verbergen? De consument is hiervan de dupe en weet niet dat hij te veel betaalt.''

Tuincentra

Op de vergelijkingssite zijn overigens de tuincentra en bouwmarkten niet meegenomen. Die hebben ook steeds vaker een dierenarts in huis én deze rekent vaak een veel lagere prijs dan de dierenartsen om de hoek. Doordat ze geen pand hoeven te huren, pakt hun rekening sowieso lager uit. Dit tot frustratie van dierenartsen die vinden dat dierengeneeskundige daarmee een prijsstuntartikel wordt.