Digitaal systeem vervangt nee-ja-sticker op de brievenbus
Iedereen in Nederland kan de bekende nee-ja-sticker of nee-nee-sticker volgend jaar van de brievenbus halen. De folderbranche komt namelijk met een nieuw digitaal systeem waarbij mensen online of telefonisch kunnen aangeven of ze wel of niet folders en huis-aan-huisbladen willen ontvangen.
Het systeem heet InMijnBus. Ieder huishouden ontvangt straks een kaart met daarop onder meer een QR-code die verwijst naar een site waar je je voorkeur kunt aanpassen. Voor wie niets doet blijft de situatie zoals die nu is, want folderbezorgers zullen eerst overal in Nederland noteren welke adressen wel en welke geen sticker hebben.
,,Op deze manier willen we folders voor de toekomst behouden”, zegt voorzitter Thomas Hopman van MailDB, de brancheorganisatie die de huidige brievenbusstickers uitgeeft. Een op de drie huishoudens geeft volgens Hopman nu via een sticker aan dat ze geen folders willen. Hij denkt dat dit aantal alleen maar toeneemt als er niets verandert. Er zijn ook al meerdere gemeentes die de zaken hebben omgedraaid. Daar krijgen alleen mensen met een speciale ja-sticker nog ongeadresseerd reclamedrukwerk.
,,In de praktijk vinden veel huishoudens een sticker halen ‘gedoe’ of een sticker plakken ontsierend. Het is tijd voor een moderner alternatief”, vindt Hopman. In het nieuwe systeem is het bewust heel makkelijk gemaakt om de voorkeur aan te passen. Dit is onder meer gedaan met het oog op duurzaamheid, vertelt de branchevoorman. Dan kan je ook regelen dat je even geen folders ontvangt als je op vakantie bent, of juist wel in de decembermaand als de feestdagen eraan komen.
Proeven
Voor de circa 40.000 folderbezorgers in Nederland brengt het nieuwe systeem wel een uitdaging met zich mee. Dit zijn veelal jongeren, want 70 procent van de bezorgers is volgens MailDB nog geen 17 jaar. Zij moeten straks op speciale looplijsten of in een app kijken op welke adressen ze wel drukwerk mogen bezorgen en waar niet.
Vanaf april dit jaar vinden eerst nog proeven plaats in verschillende wijken. Komende zomer zullen dan de eerste steden overgaan naar InMijnBus en volgend jaar moet heel Nederland over zijn. Voor die tijd komt er ook nog een publiekscampagne. Daarin wil MailDB de veranderingen extra onder de aandacht brengen.
Hopman denkt dat er uiteindelijk wel minder folderontvangers over zullen blijven. Maar daar staat volgens hem tegenover dat mensen die straks nog folders krijgen hier wel bewuster voor hebben gekozen. Dat zijn precies de mensen waar adverteerders het meest geïnteresseerd in zijn.
Ja-ja-stickers
Veel gemeenten willen het ‘stickersysteem’ omdraaien (geen folders tenzij) om de hoeveelheid ongeadresseerd reclamedrukwerk en daarmee de belasting voor het milieu te verminderen. Daarbij gaat het om de invoering van ja-ja-stickers. Reclamefolders mogen dan alleen nog worden bezorgd in brievenbussen met zo'n sticker. Wie geen sticker op de brievenbus heeft, ontvangt geen reclamedrukwerk meer, maar krijgt wel de huis-aan-huisbladen in de bus.
Over de invoering van de ja-ja-stickers is landelijk juridische strijd gevoerd, omdat de reclamefolderbranche vreest voor omzetverlies. Ze waarschuwde eerder al dat het ‘gevaar’ zou ontstaan dat met het nieuwe systeem de huis-aan-huisbladen uit veel meer reclame gaat bestaan, om toch nog veel bereik te houden.
Folderbedrijven
Een aantal gemeenten voerde de ja-ja-stickers al in. Daaronder Amsterdam, waar inwoners sinds 1 januari 2018 zo op hun brievenbus kunnen laten weten of ze ongeadresseerd drukwerk willen ontvangen. Wie geen sticker heeft, krijgt geen folders en huis-aan-huis-bladen in de bus. Folderbedrijven strijden al sinds de invoering tegen de ja-ja-sticker. Na een eerste rechtszaak en een hoger beroep in 2019 kreeg Amsterdam in september vorig jaar gelijk van de Hoge Raad.
De gemeente Rotterdam voerde het ‘omgekeerde’ systeem begin vorig jaar in, Utrecht deed dat een jaar eerder al. Het college van B&W koos ervoor om in plaats van de bekende Ja/Nee en Nee/Nee-stickers een veel striktere regel te hanteren. Geen sticker op de deur betekent géén drukwerk meer in de brievenbus. De domstad hoopt zo de papierverspilling te verminderen.
Huis-aan-huiskranten luidden in januari 2020 de noodklok in een brandbrief aan minister Arie Slob (Media) en de VNG. Ze vrezen dat het Utrechtse voorbeeld om huis-aan-huiskranten uit milieuoogpunt te weren in meer steden navolging krijgt. Dat betekent ‘de doodsteek voor de onafhankelijke lokale journalistiek’, meent branchevereniging NNP.
Heb jij een nee-ja-sticker op de brievenbus?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Kijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
PREMIUM3
Massaclaim tegen de staat in de maak: ‘Gestolen 400 miljard euro terug naar gepensioneerden’
De politieke strijd om de honderden miljarden pensioengeld is geluwd, maar de juridische strijd gaat onverminderd door. Tegenstanders van het nieuwe pensioenstelsel vrezen dat gepensioneerden er in het nieuwe stelsel bekaaid afkomen. Ze zetten alles op alles om de schade te beperken; van massaclaim richting de staat tot meerdere rechtszaken. ,,Er is zeker 400 miljard euro van de gepensioneerden gestolen.’’ -
PREMIUMColumn3
Na 54 jaar begreep Ilse waarom ze altijd tweede werd in sollicitatieprocedures
De generatie 50-plussers is opgevoed onder het motto ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, wat een bescheiden generatie heeft opgeleverd die liever geen fouten maakt. Ilse (54) heeft van die opvoeding nog steeds last en zoekt hulp bij Anne-Marije Buckens (34), zij heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. -
Geen ja-sticker op de brievenbus? Vanaf december ontvang je dan geen ongeadresseerde reclame meer
Vanaf woensdag 22 december dit jaar mag ongeadresseerd reclamedrukwerk in Amersfoort alleen nog bezorgd worden bij een woning, bedrijf of woonschip als de bewoner of gebruiker een ja-sticker op de brievenbus heeft. Met deze maatregel wordt bespaard op papier, inkt en vervoer. -
Nederland behandelt als eerste EU-land wet voor minimumbelasting op winst bedrijven
Het kabinet heeft het wetsvoorstel voor een minimumwinstbelasting naar de Tweede Kamer gestuurd. Het voorstel is een uitwerking van internationale afspraken met bijna 140 landen, en Nederland is het eerste EU-land waarin het wetsvoorstel bij het parlement is ingediend.
-
PREMIUM
Ja-sticker in Deventer vanaf 1 januari, voor wie nog wél reclame door de brievenbus wil
-
-
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
5 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerSanny Klingler-Sadelaar
Julius Bruins
WG Jansen
Yvonne Veld
Robbert Scholten