Driekwart van Amsterdamse Airbnb-adressen verdwenen na invoering van registratieplicht
Verhuurplatform Airbnb verloor in één klap driekwart van zijn woningaanbod in Amsterdam. Dat is een rechtstreeks gevolg van de invoering van een verplichte registratie op 1 oktober. De gemeente hoopt zo eindelijk de overlast door het toerisme in de stad te beteugelen.
Begin deze maand verloor Amsterdam in één klap driekwart van het aanbod aan particuliere vakantiewoningen (vakantieverhuur en B&B) omdat een nieuwe registratieplicht van kracht werd, blijkt volgens de Volkskrant uit een peiling door de gemeente, uitgevoerd op 28 maart en op 4 oktober.
Amsterdam probeert de overlast en het onttrekken van huizen aan de woningmarkt door vakantieverhuur al langer te bestrijden. Zo gelden beperkingen als een maximum van 30 dagen per jaar en hooguit vier personen per adres. De verhuurplatforms delen geen gegevens, wat controle lastig maak.
Boete
Sinds 1 oktober mogen daarom alleen nog particulieren die zich hebben geregistreerd bij de gemeente hun woning aanbieden op verhuurplatforms als Airbnb. Die kunnen vanaf volgend jaar een boete krijgen als ze toch ongeregistreerde verhuurders accepteren.
De registratieplicht maakt het voor de gemeente mogelijk om meer informatie over de aanbieders te krijgen. Daarnaast maakt Airbnb nu gebruik van een zogenoemd ‘City Portal’, wat overleg tussen gemeente en het platform mogelijk maakt. Boze buren kunnen klachten 24 uur per dag kwijt bij een hulplijn.
Onstuimig
De gemeente concludeert dat het aantal verhuuradressen in Amsterdam is gezakt van 18.715, naar 4.128. Het gaat om de aanbieders Airbnb, Booking.com, Expedia, Tripadvisor en VRBO. Het aanbod op het dominante Airbnb zakte nog sterker: van 16.648 naar 2.924.
Ondanks de strengere regels verwacht Airbnb zelf dat het aanbod blijft groeien. Ervaringen in andere steden zouden dat onderstrepen. Ook zou het aanbod buiten de grote steden ‘onstuimig’ groeien. Om het verhuur binnen de perken te houden, ‘proportionele regulering’, wordt de samenwerking met overheden versterkt.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update
Bank van oud ING-baas Ralph Hamers redt Credit Suisse, onrust financiële markten voorkomen
De financiële markten lijken weer gerust adem te kunnen halen: het noodlijdende Credit Suisse wordt overgenomen door Zwitserse concurrent UBS, geleid door Nederlander Ralph Hamers. UBS betaalt 2 miljard dollar (1,86 miljard euro), bevestigde de Zwitserse centrale bank zondagavond na berichtgeving in de Financial Times. -
Leids bedrijf Pharming kan weer bij geld na ingrijpen Amerikaanse overheid op failliet Sillicon Valley Bank
De Amerikaanse overheid gaat rekeninghouders bij de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) vanaf maandag toegang geven tot al hun tegoeden. Dat geldt ook voor het Leidse biotechbedrijf Pharming, dat tientallen miljoenen bij SVB had gestald. Pharming kan ook bij zijn geld dat het had gestald bij de Britse tak van SVB.Leiden -
Economie verrassend veerkrachtig: alleen krimp verwacht bij industrie en bouw
Nederland kan zich opmaken voor een goed economisch jaar en daar gaan de meeste regio’s in ons land van profiteren, zo verwacht Rabobank. -
PREMIUM1
Blijft failliete Apeldoornse brouwerij definitief dicht? Grondleggers kunnen dat nog niet geloven
De curator van de failliete Apeldoornse brouwerij De Vlijt staakt zijn pogingen om het bedrijf te verkopen aan een partij die het wil doorstarten. In plaats daarvan zet hij de ketels en andere bezittingen te koop. Daarmee is het in principe over en uit voor de brouwerij, die naam maakte met speciaalbier Veluwse Schavuyt. Een aantal grondleggers legt zich daar echter nog niet bij neer.Apeldoorn -
‘Zwitserse noodmaatregelen voor versnelde overname Credit Suisse’
De Zwitserse regering wil met noodmaatregelen een versnelde overname van het geplaagde Credit Suisse door concurrent UBS mogelijk maken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden.
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.