Duitse vastgoedreus legt nieuwbouwprojecten in 2023 stil
Vonovia, de grootste ontwikkelaar van huurwoningen in Duitsland, staakt de voor dit jaar geplande nieuwbouwprojecten. Het bedrijf wijst naar dure bouwmaterialen en hoge leenrente als oorzaak.
De grootste aanbieder van huurwoningen in Duitsland, Vonovia, trekt vanwege de stijgende bouwkosten en oplopende rente de stekker uit de nieuwbouwprojecten die voor 2023 gepland staan. Vonovia kan ‘de ogen niet sluiten’ voor de hoge kostenposten, zegt bestuurder Daniel Riedl tegen de krant Westdeutsche Allgemeine Zeitung.
De investeringen in nieuwbouw waren al met 40 procent teruggeschroefd, meldde het bedrijf uit Bochum in november. Bouwprojecten waren op de lange baan geschoven. Maar doordat lenen naar eigen zeggen duurder is dan vorig jaar, legt de onderneming nu alles stil. Om hoeveel projecten het gaat, is niet duidelijk.
De woningbouw in Duitsland staat onder druk, concludeerde onderzoeksinstituut Ifo in januari. Een vergelijking met de situatie in Nederland is snel gemaakt, maar de tekorten in Duitsland zijn nóg groter. ‘De belangrijkste redenen zijn duurdere kredieten, toenemende bouwkosten en lagere nieuwbouwsubsidies van de federale overheid’, verklaarde Ifo-econoom Ludwig Dorffmeister. Vorig jaar staakte LEG uit Düsseldorf, nummer twee in de Duitse markt, al de geplande nieuwbouw voor het derde kwartaal.
Volgens Riedl is het onmogelijk voor Vonovia om in deze tijd nog betaalbare nieuwbouwwoningen te garanderen. ‘Bij objecten, die we vroeger voor 12 euro per vierkante meter konden aanbieden, gaan we nu richting de 20 euro, om onze kosten van 5000 euro per vierkante meter te kunnen dekken.’
Het Duitse ministerie van bouw heeft ontstemd gereageerd op het besluit van Vonovia. ‘Als grootste bouwonderneming moet Vonovia haar verantwoordelijkheid nemen’, zei staatssecretaris Cansel Kiziltepe (SPD) tegen zakenkrant Handelsblatt. Eerdere zegde Kiziltepe de Duitse bouwsector 14,5 miljard euro toe voor sociale nieuwbouw.
Steden in Duitsland staan te schreeuwen om nieuwe huurwoningen, in vooral het middensegment. Volgens de Duitse huurdersbond is er een landelijk tekort van 700.000 woningen. Om dat aan te pakken heeft Duitsland een grote bouwopgave van 400.000 woningen per jaar.
Niet eens driekwart van de beoogde woningen werd het afgelopen jaar gerealiseerd, zo schat bouwvereniging Zentralverband des Deutschen Baugewerbes. Een daling van 2 procent vergeleken met 2021. De bouwproductie in Nederland gaat volgend jaar dezelfde kant op, voorspelt het Economisch Instituut voor de Bouw.
In Duitsland kijken alle partijen naar Vonovia, veruit het grootste woningbouwbedrijf van Duitsland. De onderneming is eigenaar van meer dan een half miljoen woningen, waarvan 42.000 in hoofdstad Berlijn. Door een meerderheidsbelang in directe concurrent Deutsche Wohnen is Vonovia de onbetwiste marktleider. In 2021 boekte Vonovia een winst van ruim 2,6 miljard euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
6
Brandstofprijzen fors gedaald door sterke euro en ineffectieve Russische olieboycot
De Russische olieboycot is nog totaal niet merkbaar aan de pomp. Sinds het ingaan ervan zijn de brandstofprijzen fors gedaald. Ook de sterkere euro is gunstig voor automobilisten. Een liter diesel is afgelopen jaar niet zo goedkoop geweest als nu, ook benzine is voordelig. -
Eindelijk: ook zeevaart moet uitstoot verminderen (en daardoor wordt uw koelkast 27 cent duurder)
Voor het eerst in de geschiedenis komen er regels voor het verduurzamen van de internationale scheepvaart. Consumenten zullen het merken in de prijs van veel producten, maar heel veel zal het niet schelen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Leids bedrijf Pharming heeft tientallen miljoenen op rekeningen bij failliete Silicon Valley Bank staan
Biotechbedrijf Pharming heeft in totaal 45 miljoen dollar op rekeningen bij de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) staan. Dat is ongeveer een kwart van alle contanten die het Leidse bedrijf heeft. Door de onzekere situatie weet Pharming niet hoeveel geld het van die 45 miljoen terugziet en wanneer.
-
2
Cao-lonen stijgen naar recordhoogte
De cao-lonen zijn vorige maand met 7 procent gestegen. Zulke loonafspraken zijn sinds de jaren 70 niet voorgekomen, aldus werkgeversvereniging AWVN. -
-
-
3
Huizenprijs nu echt naar beneden: eerste daling in meer dan negen jaar
Koopwoningen waren in februari voor het eerst in negen jaar goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.