Volledig scherm
FNV-ers demonstreerden in mei al tegen dreigende ontslagen bij de vakbond © Joost Hoving

Een op de zes banen weg bij FNV

Bij vakbond FNV verdwijnt een op de zes banen. Dat moet een bezuiniging van 16 miljoen euro per jaar opleveren.

Dat blijkt uit het plan Focus en Verbinding dat in opdracht van de FNV is opgesteld. De vakbond kampt met jaarlijks dalende ledenaantallen. Dit jaar zakte de grootste vakbond van Nederland onder de 1 miljoen leden.

De afgelopen jaren zijn er diverse bezuinigingen doorgevoerd, onder andere op huisvesting en inkoop. Daarmee is in totaal 8 miljoen euro bespaard. Maar dat is niet voldoende. Structureel geeft de bond 16 miljoen euro meer uit dan er binnenkomt, staat in het rapport.

Om dat gat te dichten moet er flink gesneden worden in het personeelsbestand. Dit en volgend jaar moeten er in totaal 250 fte uit van de 1651 fte die er nu nog werken. Mensen zullen zoveel mogelijk worden herplaatst en begeleid van werk naar werk. De directie van de bond overlegt met de ondernemingsraad over een sociaal plan.

Onrust

In juli van dit jaar lekten al voorlopige plannen uit. Dat leidde toen tot grote onrust onder het personeel. Toen was sprake van 200 fte minder. Nu blijkt dat aantal al tot 250 te zijn opgelopen.

De banen verdwijnen vooral bij de ondersteunende diensten. Dan gaat het om bijvoorbeeld ICT, de receptie of de postbezorging. Maar ook secretaresses die de regiobestuurders ondersteunen bijvoorbeeld. Volgens het rapport werken er bij de FNV ruim tweemaal zoveel mensen in ondersteunende diensten als gemiddeld bij andere bedrijven en instellingen.

De FNV gaat ook de organisatie op de schop nemen. Er moet meer aandacht komen voor de collectieve en individuele belangenbehartiging van leden en werkenden. De kwaliteit moet omhoog en mensen met vragen moeten zo snel mogelijk geholpen worden, zowel vakbondsleden als werknemers die niet georganiseerd zijn. Ook de juridische bijstand, bijvoorbeeld bij ontslagzaken, moet worden verbeterd.

Vergrijzing

De belangenbehartiging is dé manier voor de FNV om haar meerwaarde te bewijzen. Het moet een belangrijk middel zijn om mensen te overtuigen van het voordeel van een lidmaatschap van de bond.

Nieuwe leden binnenhalen is een bittere noodzaak voor de bond. FNV kampt, net als andere vakbonden, met een vergrijzend ledenbestand. Op zich melden zich nog wel altijd nieuwe leden bij de bond. Maar die aantallen zijn lager dan het aantal vertrekkende leden. Bovendien zijn nieuwe leden lang niet altijd trouwe leden.

De komende jaren wil FNV vooral inzetten op jongeren. Die groep is moeilijk te porren voor een lidmaatschap. Met gerichte campagnes en gebruik van sociale media wil FNV de jongeren bereiken.

  1. Hoe Marcel honderden Nederlanders een heerlijk avondje bezorgt
    PREMIUM

    Hoe Marcel honderden Nederlan­ders een heerlijk avondje bezorgt

    Nee, hij gooit ze niet door de schoorsteen, maar bezorgt zijn 250 tot 300 Sinterklaaspakjes netjes aan de deur. Als de mensen thuis zijn tenminste. Pakketbezorger Marcel Helling (47) is één van de vijfduizend pieten van PostNL die vanavond het heerlijk avondje voor miljoenen Nederlanders mogelijk maakt. Zijn stoomboot is de Mercedes Sprinter, die deze dagen tjokvol heerlijks zit. De bestemming: tuindersdorp De Lier, het Westland.