Eerste energiebedrijf bezwijkt onder gestegen gasprijzen
videoEnergiebedrijf Welkom Energie is door de hoge gasprijzen zodanig in de problemen gekomen dat het de levering van stroom en gas niet meer kan voortzetten. De leveringsvergunning van Welkom Energie wordt daarom ingetrokken door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om het eerste energiebedrijf dat bezwijkt onder de huidige moeilijke marktomstandigheden. Alle circa 90.000 klanten van deze relatief kleine speler op de energiemarkt worden overgenomen door Eneco.
Voor Welkom Energie was duidelijk dat aankomende winter de leveringszekerheid niet meer kon worden gegarandeerd, laat Eneco weten. Daarbij speelt volgens het te hulp schietende concern mee dat de vorige winter kouder was dan normaal, waardoor Welkom Energie meer verbruik heeft moeten voorfinancieren dan gepland.
De onderneming was vervolgens niet meer in staat om de onverwachte explosieve stijging van de gasprijzen financieel het hoofd te bieden.
Nieuw contract
Mensen hoeven volgens toezichthouder ACM niet bang te zijn dat zij geen stroom of gas meer ontvangen. Maar de verandering kan wel financiële gevolgen hebben, want klanten krijgen van Eneco een nieuw contract op basis van de huidige hoge energieprijzen.
,,We krijgen maandag alle klantgegevens van Welkom Energie door en zullen hen eind volgende week vervolgens informeren over de tarieven”, vertelt woordvoerder Edwin van der Haar van Eneco. Vrijdag krijgen klanten van Welkom Energie alvast bericht van Eneco over hoe het verder gaat. ,,Maar daarin staan dus nog geen tarieven.”
Tweede mislukte energiebedrijf
Welkom Energie werd in 2019 opgericht door ondernemer Jaap Bakker, die eerder al verantwoordelijk was voor Energieflex. Die leverancier ging drie jaar terug failliet, de circa 50.000 klanten gingen over naar Innova Energie. Bakker was toen overigens vertrokken: hij stapte op in 2017, naar eigen zeggen omdat hij teveel mis zag gaan. Daarop startte hij in 2019 Welkom Energie, dat inzette op een goede dienstverlening en groene stroom en gas tegen een concurrerende prijs. ,,Welkom Energie is eigenlijk mijn versie 2.0 [van Energieflex]. Ik wil laten zien dat het wel goed en integer kan”, vertelt Bakker op de site van vergelijker Gaslicht.com. Die droom valt nu keihard in duigen.
Of Eneco exact dezelfde variabele tarieven gaat rekenen als voor zijn bestaande klanten wil het energiebedrijf nog niet zeggen. ,,Duidelijk is in ieder geval dat we niet de tarieven kunnen overnemen die de 90.000 klanten bij Welkom Energie betaalden. Wij zijn een bedrijf en bovendien geen gasproducent. We moeten energie inkopen tegen de huidige hoge prijzen.”
Eindafrekening
Wie nog geld tegoed heeft van Welkom Energie, bijvoorbeeld een welkomstbonus of omdat er een hoog termijnbedrag vooruit is betaald, ziet dit geld mogelijk niet terug. Op dit moment heeft Welkom Energie nog geen surseance van betaling en/of faillissement aangevraagd. Zolang dat niet gebeurt moeten klanten teveel betaald geld gewoon terugkrijgen. ,,Welkom Energie gaat nu eindafrekeningen maken. Dan wordt duidelijk hoeveel geld klanten nog tegoed hebben of moeten betalen”, laat ACM-woordvoerder Tjitte Mastenbroek weten.
Mocht Welkom Energie dan niet aan zijn financiële verplichtingen kunnen voldoen, zal uitstel van betaling en faillissement volgen. In dat geval lijken consumenten definitief gedupeerd.
Overgangsperiode
Het nieuwe contract bij Eneco zal op 1 november ingaan. Vervolgens geldt er een opzegtermijn van 30 dagen waarin de klanten hun contract even niet kunnen stopzetten, meldt de ACM. ,,Dat is gedaan om de overgang naar de nieuwe leverancier ordentelijk te laten verlopen. Dat is vergelijkbaar met het faillissement van een leverancier.” Per 1 december zijn de klanten vrij om te blijven of over te stappen.
Hierna staat het de klanten van Welkom Energie volgens de toezichthouder vrij om desgewenst over te stappen naar een andere energieleverancier. Veel zullen ze daar hoogstwaarschijnlijk niet mee opschieten, de tarieven zijn overal hoog.
Niet de enige
Welkom Energie is niet het enige bedrijf met problemen. Ook Enstroga en DBG hebben veel last van de hoge energieprijzen. Enstroga probeerde eerst eenzijdig contracten op te zeggen, maar dat is niet toegestaan. Het bedrijf smeekt klanten nu zelf over te stappen naar een andere leverancier. Andere energiebedrijven zoals Vandebron en Pure Energie hebben hun variabele tarieven eerder verhoogd dan de reguliere data van 1 juli en 1 januari.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM3
Omstreden vergunning voor eendenslachterij Ermelo abrupt op de tocht: ‘Impasse dreigt’
Het zou de illegale activiteiten van de Ermelose eendenslachterij Tomassen Duck-To in één klap legaal moeten maken. De vergunning die het college van burgemeester en wethouders al had aangekondigd, staat nu echter abrupt op de tocht. Burgemeester en wethouders willen inbreken in de besluitvorming door de gemeenteraad, om te voorkomen dat het hoofdpijndossier muurvast komt te zitten.Ermelo -
zorgen credit suisse
Banken krijgen harde klappen op beurs: ING en ABN Amro dalen bijna 10 procent
De AEX-index op het Damrak is woensdag weer hard onderuit gegaan. Ook in Londen, Parijs en Frankfurt en New York zakten de beurzen weg. Vooral banken en verzekeraars kregen harde klappen door groeiende zorgen over de toekomst van het Zwitserse Credit Suisse. In Amsterdam sloten ING en ABN Amro vandaag bijna 10 procent lager. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
‘UBS in gesprek over overname Credit Suisse’
De Zwitserse bank UBS voert gesprekken met Credit Suisse over een volledige of gedeeltelijke overname van de geplaagde bank. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen met kennis van de gesprekken.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
-
-
2
Boze beleggers stappen naar rechter om belastingaanslag
Na de succesvolle rechtszaken van spaarders tegen de spaartaks is het nu de beurt aan de beleggers. Zij vinden ook dat de fiscus hen veel te zwaar belast en stappen naar de rechter. -
Ineens steekt angst voor nieuwe kredietcrisis de kop op
Bankaandelen zijn wereldwijd onderuit gegaan. Er is angst voor een nieuwe kredietcrisis nadat de Amerikaanse Silicon Valley Bank in financiële problemen raakte.