Volledig scherm
© EPA

FNV’ers stemmen massaal over pensioenakkoord; systeem crasht

updateDe animo om te stemmen over het pensioenakkoord is zo groot dat de speciale stemwebsite van FNV overbelast is geraakt. De vakbond roept leden op om even te wachten met stemmen.

Op sociale media stromen klachten binnen van FNV’ers bij wie het stemsysteem traag werkt of zelfs helemaal vastloopt. Volgens de vakbond proberen veel mensen tegelijkertijd te stemmen. Tot dusver hebben al zo’n 76.000 mensen hun stem uitgebracht. Het technische euvel belooft nog wat: de komende dagen kunnen liefst 1 miljoen mensen stemmen. 

Op Twitter beklagen sommige FNV’ers zich er bovendien over dat zij nog geen inlogcode hebben ontvangen voor de speciale stemwebsite. Om daar te kunnen stemmen hebben leden een online code (en lidmaatschapsnummer) nodig. Dat stemmen kan nog tot en met zaterdag 11:00 uur. Voldoende tijd dus nog om te stemmen, reageert FNV. 

Richtinggevend 

De uitslag van dit referendum is richtinggevend, maar niet beslissend. De eindstem ligt bij het FNV-ledenparlement. De 105 leden, een afspiegeling van de leden van de vakbond, bepalen zaterdag de toekomst van de pensioenen van vele miljoenen Nederlanders. 

Welke kant het op gaat, is nog ongewis. Uit een gisteren uitgebrachte peiling van EenVandaag onder 22.000 Nederlanders, onder wie 5700 vakbondsleden, bleek dat de vakbondsman en -vrouw verdeelder en kritischer is op het akkoord dan de gemiddelde Nederlander. De meeste Nederlanders (55 procent) zijn voor, een derde (35 procent) wijst het af.

Bij de vakbondsleden ligt die verhouding op 44 procent voor en 40 procent tegen. Liefst 16 procent heeft nog geen idee. Die groep twijfelende vakbondsleden heeft dus een zeer belangrijke stem. ,,We zien diepe verdeeldheid onder vakbondsleden over het pensioenakkoord”, concludeerde EenVandaag

Vorige week bereikten bonden, werkgevers en kabinet na bijna tien jaar een akkoord. Hierin is onder andere afgesproken dat de AOW-leeftijd minder snel stijgt, het makkelijker wordt voor mensen met zware beroepen om eerder te stoppen met werken en zelfstandigen krijgen meer mogelijkheden om te sparen voor hun pensioen en zich moeten verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

Een te mager akkoord, vinden twee actiegroepen die zich binnen de FNV nadrukkelijk hebben beziggehouden met pensioenprotesten. ,,Het bestuur heeft te veel uit handen gegeven”, laat Jan Ilsink namens de landelijke coördinatie provinciale actiecomités weten. Zij roepen leden dan ook op het akkoord af te wijzen. 

Munitie

Wat de actiegroepen extra munitie in handen geeft, is het advies van een commissie van experts om de rekenrente waarmee pensioenfondsen hun verplichtingen berekenen, verder te verlagen. Volgens dit advies moeten pensioenfondsen vanaf 2021 uitgaan van nog lagere rendementen bij het berekenen van hun toekomstige verplichtingen. Daardoor komen pensioenkortingen nog dichterbij en neemt de kans af dat de oudedagsvoorziening op korte termijn weer kan meestijgen met de consumentenprijzen.”

In een reactie op de interne kritiek zei FNV gisteren: ,,Er is volop discussie over dit onderwerp en dat is alleen maar goed. Mooi dat het leeft. We hopen dat veel mensen zich laten informeren via de website en via de informatiebijeenkomsten. En dan ook gaan stemmen.” Hoewel de verdeeldheid onder de FNV-leden en in het ledenparlement groot lijkt, heeft het FNV-bestuur goede hoop dat de meerderheid van de leden het voorstel steunt.

De vraag die FNV de leden voorlegt in het referendum.
Volledig scherm
De vraag die FNV de leden voorlegt in het referendum. © FNV