Volledig scherm
Bob Dylan poseert met zijn Gibson gitaar. © Michael Ochs Archives/Getty Images

Gitaarmaker Gibson verkeert in financieel zwaar weer

Het wereldberoemde gitaarmerk Gibson verkeert in financieel zwaar weer. Moederbedrijf Gibson Brands zoekt naar manieren om de schuld terug te dringen en extra financiering aan te trekken.

Het in 1902 opgerichte in Nashville gevestigde Gibson verkoopt behalve elektrische gitaren onder meer ook audio-apparatuur. Het bedrijf heeft echter te maken met uitdagende marktomstandigheden. 

Topman Henry Juszkiewicz zegt in ieder geval een faillissement te willen voorkomen. Hij hoopt schulden te herstructureren en nieuwe investeerders aan te trekken. Vorig jaar verlaagde kredietbeoordelaar Moody's nog de kredietwaardigheid van Gibson vanwege zorgen of het bedrijf wel aan zijn financiële verplichtingen zal kunnen voldoen.

Wereldberoemde muzikanten zoals B.B. King, Eric Clapton, The Edge, Slash, Bob Dylan, Keith Richards, Pete Townshend en Mark Knopfler hebben allemaal op Gibsons gespeeld, waaronder het iconische model Gibson Les Paul.

Volledig scherm
Een Gibson gitaar van Keith Richards. © Joel Ryan/Invision/AP

Vuurwapenfabrikant

Ook de befaamde Amerikaanse vuurwapenfabrikant Remington heeft het moeilijk. Gisteren werd bekend dat Remington, waarvan de wortels teruggaan tot 1816, uitstel van betaling heeft moeten aanvragen onder druk van een hoge schuldenlast en zwakkere wapenverkopen. 

Remington maakt deel uit van investeringsmaatschappij Cerberus die al jaren tevergeefs naar een koper zoekt voor de maker van pistolen, geweren en munitie.

  1. Nieuwe prijzenoorlog in supermarktland?

    Nieuwe prijzenoor­log in supermarkt­land?

    Maken supermarkten zich op voor een nieuwe prijzenoorlog? Plus verlaagde onlangs de prijzen van groente en fruit structureel tot wel 30 procent. Daarnaast heeft Dirk van den Broek de aanval geopend op Albert Heijn. In een paginagrote advertentie in onder meer deze krant steekt Dirk de draak met AH door te melden dat het toch wel zonde is dat de Zaandamse grootgrutter is gestopt met het aanbieden van de zogeheten ‘goedkoopjes’. Voor echte goedkope boodschappen moet je volgens de Amsterdamse supermarktketen niet bij Albert Heijn zijn, maar bij Dirk.