Groei economie valt terug, koopkracht naar nul
De economische groei valt in de volgende kabinetsperiode terug naar 1,1 procent per jaar. De koopkracht groeit tussen 2022 en 2025 helemaal niet, zo verwacht het Centraal Planbureau. Dat komt vooral door de vergrijzing.
Delen per e-mail
De vergrijzing zet nu echt door, stelt het CPB vooruitblikkend in zijn vandaag gepubliceerde Middellangetermijnverkenning. Het is voor het eerst dat de bevolking in de leeftijdscategorie van 15 tot 75 jaar afneemt en dat gegeven zal het economisch beeld voor de jaren 2022-2025 nadrukkelijk gaan bepalen. Dit gaat groei en koopkracht kosten, verwacht het planbureau.
Doordat het aantal ouderen stijgt, zullen bijvoorbeeld de kosten voor de zorg en AOW stijgen. In 2025 komen de zorgkosten uit op zo’n 100 miljard euro. De vergrijzing zal de komende jaren leiden tot een uitstroom van oudere werknemers, de vraag naar zorgpersoneel zal wel fors blijven stijgen, denken de rekenmeesters.
Zij verwachten dat het nog een hele klus zal worden om voldoende gekwalificeerde zorgwerknemers en zelfstandigen te vinden. Tussen 2021 en 2025 zijn zo’n 135.000 extra mensen nodig. Als het niet lukt om genoeg verpleegkundigen en ander zorgpersoneel te vinden, zou dit wel eens kunnen leiden tot de terugkeer van lange wachtlijsten.
Pensioenpremie
Voor de koopkracht schetsen de rekenmeesters van het CPB ook een somber beeld. De lonen stijgen tussen 2022 en 2025 wel iets, maar van dat extraatje merken mensen in hun portemonnee vrij weinig. ,,Dit komt doordat de beperkte stijging van de reële cao-lonen teniet wordt gedaan door hogere zorgpremies, lastenverzwaring in de loon- en inkomensheffing en hogere pensioenpremies”, aldus het planbureau.
Voor gepensioneerden ziet het er nog somberder uit. In zijn berekeningen hebben de rekenmeesters de hervorming van het pensioenstelsel meegenomen en omdat de ultralage rente de dekkingsgraden onder druk zet en pensioenfondsen niet langdurig in onderdekking kunnen verkeren, gaan zij ervan uit dat een grote groep gepensioneerden gekort zal worden. De kortingen van de grote pensioenfondsen PME, PMT, ABP en PFZW bedragen gemiddeld ongeveer 2,5 procent per jaar gedurende de jaren 2021-2023.
Begrotingstekort
Het Rijk hield de afgelopen jaren geld over, maar naar verwachting van de rekenmeesters komt daar binnenkort een einde aan. Aan het eind van deze kabinetsperiode ontstaat weer een tekort op de begroting en dat houdt de komende jaren aan. Meer zorguitgaven en minder gasbaten leiden tot het begrotingstekort in 2022-2025.
Economen speculeren de laatste tijd vaker over een krimp van de economie die aanstaande zou kunnen zijn. Het CPB rekent daar nog niet op, al loopt de groei wel terug.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Directeur Primark: Tja, goedkoop, in Engeland noemen ze onze kleding betaalbaar
Kevin Tulip (34) werd verliefd op Primark toen hij er in de winkel werkte en klom op tot directeur van Primark Benelux. ,,Mijn moeder smeekte me er goed over na te denken.’’ -
PREMIUM
DE WEEK VAN PHLIPPEN De stille implosie van de Wereldhandelsorganisatie
Sandra Phlippen is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics. -
Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft
In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden. -
PREMIUM
Het succes van Swapfiets: van 40 naar 180.000 fietsen met blauwe voorbanden
Het begon met veertig fietsen voor Delftse studenten. Vijf jaar verder rijden er 180.000 fietsen rond van Swapfiets, het bedrijf dat fietsabonnementen verkoopt. ,,Mensen zijn dol op gemak en service, daar spelen wij op in. Nooit meer een lekke band hoeven plakken, heerlijk toch?’’ -
UPDATE Trump bevestigt handelsdeal met China
China en de Verenigde Staten hebben overeenstemming bereikt over een voorlopige handelsdeal. Dat bevestigde president Donald Trump, nadat eerder al uit Peking melding werd gemaakt van een overeenkomst in het slepende handelsconflict tussen de economische grootmachten.
-
DNB heeft crisisplannen voor banken niet af
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn plannen voor de afwikkeling van crises bij middelgrote en kleine banken nog niet af. Voor het overgrote deel van die banken liggen al wel plannen klaar, maar die zijn nog niet gedetailleerd genoeg uitgewerkt. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een nieuw rapport. -
update Lagarde: beleid ECB volgend jaar op de schop
Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat in 2020 op de schop. Dat kondigde topvrouw Christine Lagarde aan in haar eerste persconferentie. Vanaf januari gaat een ‘uitgebreide’ herziening van het ECB-beleid van start. De uitkomsten daarvan worden voor het eind van volgend jaar verwacht. -
KLM stuurt reizigers betaalverzoekje voor compensatie CO2-uitstoot
KLM komt met een nieuw initiatief om consumenten aan te sporen hun aandeel in de C02-uitstoot van het vliegtuig te compenseren. De luchtvaartmaatschappij gaat reizigers een betaalverzoekje sturen.