Heineken geeft toe dat het nog in Rusland actief is: ‘We hadden duidelijker moeten zijn’
Heineken erkent nu toch dat het afgelopen jaar met toestemming van het Nederlandse hoofdkantoor nieuwe producten heeft gelanceerd in Rusland. In een nieuw persbericht biedt het excuses aan voor de eerdere communicatie. Het bierbedrijf zei in februari dat de Russische tak sinds maart vorig jaar volledig zelfstandig opereert, maar dat bleek niet waar.
Zo zijn er meerdere Amstel-smaken gelanceerd, met goedkeuring van het Nederlandse hoofdkantoor. Ook zijn er nieuwe ‘lokale’ merken bedacht die andere westerse merken - die zich wel terugtrokken - moeten vervangen. De kwestie kwam aan het licht dankzij de onafhankelijke nieuwswebsite Follow the money, dat op de Russische site van Heineken las dat er ‘in recordtempo’ 61 nieuwe producten waren gelanceerd. Later werden die berichten verwijderd en ontkende Heineken de aantijgingen. ‘Dit is absoluut onwaar en misleidend’, stelde het in een persbericht.
Daar komt het nu op terug. In een nieuw persbericht stelt Heineken dat het nodig was om nieuwe producten te lanceren ‘om een faillissement te voorkomen’ nadat het hoofdmerk Heineken uit de schappen was gehaald. Er werden 61 nieuwe producten gelanceerd, met goedkeuring van het hoofdkantoor. Dat betekent dat vanuit Nederland nog altijd invloed wordt uitgeoefend op de Russische activiteiten.
In februari zei Heineken nog dat het Russische personeel zelfstandig opereerde. Maar dat blijkt nog niet het geval. Het proces om de Russen onafhankelijk van de Nederlandse leiding te laten werken, wordt volgens het nieuwe persbericht nu ingezet. Wat ook niet blijkt te kloppen: eerder meldde Heineken dat er ‘minder activiteiten’ waren in Rusland, maar nu erkent het dat er net zoveel werd afgezet als in 2021.
Nieuwe merken
Hoewel meerdere merken werden teruggetrokken, had Heineken eind 2022 16 producten meer dan voor het begin van de oorlog. Daarbij horen meerdere Amstel-smaken, maar ook alternatieven voor westerse producten die wel uit Rusland zijn verdwenen. Zo lanceerde het Royal Cola, dat Russen nu drinken in plaats van Pepsi en Coca Cola, meldde Follow the money eerder al. Daar wordt overigens sinds maart vorig jaar geen winst op gemaakt, houdt het bedrijf vol.
De brouwer zegt dat het nog altijd van plan is de Russische activiteiten te verkopen, maar dat dat niet zo snel kan. Heineken wil de 1800 personeelsleden in het land beschermen en niet opzadelen met een bedrijf dat snel failliet gaat. Ook wil de brouwer juridische problemen voorkomen, omdat het in Rusland verboden is om een bedrijf opzettelijk failliet te laten gaan. Daarnaast is het bedrijf bang dat Poetin de Heineken-activiteiten nationaliseert.
Verkoop
Het ‘streven’ is nu om in de eerste helft van dit jaar een deal te sluiten over de verkoop van de Russische tak van Heineken. Het bedrijf biedt nu excuses aan voor het feit dat eerder nog werd gecommuniceerd dat dat al gebeurd was. ‘We hadden duidelijker moeten zijn', zegt het in een apart artikel op de eigen site.
De nieuwe bekentenis is olie op het vuur voor de discussie die nu al meer dan twee weken speelt. ,,Heineken is onze nationale trots. Maar dat is nu wel heel ver weggezakt’’, aldus bioscoopeigenaar Albert Jan Vos uit Meppel. Hij besloot voortaan een ander merk op zijn tap aan te sluiten. ,,De wereld staat in brand, Heineken is van het links lullen en rechts vullen. Dit gaat over de rand van het fatsoen’’, zegt hij.
Het is de vraag of het bedrijf zich echt zo bekommert om de lokale werknemers, of dat dit een excuus is om winst te blijven maken in Rusland, waar het bedrijf de op twee na grootste brouwer is. ,,Wordt eventuele winst dan aan een goed doel gegeven of vloeit die toch ongemerkt in de eigen zak? Wat dat betreft vind ik het een beetje verdacht dat Heineken nu stelt financieel geen voordeel te willen hebben’’, zei hoogleraar Wim Dubbink vorige maand. ,,Dat is voor een organisatie die haar verantwoordelijkheid wil nemen wellicht een te bescheiden criterium. Zo behouden ze het recht om zo te handelen dat ze geen enkel verlies maken.’’
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De Philips Dynastie
Waarom werd de kunstcollectie van de familie Philips zo snel geveild? ‘De centjes waren hard nodig’
-
PREMIUM19
Restaurant van slachterijbaas nu ook voer voor hoogste rechter: LazyTiger houdt zich niet aan regels
In het knallende conflict over illegale activiteiten van eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo ligt nu ook het restaurant van slachterijbaas Gertjan Tomassen op het bordje van de hoogste rechter. Tomassen vraagt de Raad van State in te grijpen nu de gemeente dwangsommen wil innen omdat LazyTiger zich niet aan de regels houdt.Ermelo -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu? -
PREMIUMmet video
Bioscoopbaas Albert Jan doet Heineken in de ban: ‘Onze Nederlandse trots, maar fatsoen nul komma nul’
Hou je van een biertje bij de film? Reken er niet op dat je in de bioscopen van Albert Jan Vos in Steenwijk en Meppel Heineken krijgt. ,,Ik tap inderdaad uit een ander vaatje’’, reageert de ondernemer. Dat heeft alles te maken met de Russische agressie in Oekraïne én met Arjen Lubach.
-
Flitsbezorging leek ooit zo veelbelovend, maar nu stoppen Jumbo en Getir de samenwerking
-
-
-
Met poll5
Horeca stuk duurder, maar doet nog altijd goede zaken: de vraag is hoe lang dat zo blijft
Consumenten blijven de horeca ondanks de stijgende prijzen trouw. Maar hoe lang nog? De ING voorspelt een ommekeer. -
PREMIUM2
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerHenk Roelofs
Rina van Zijderveld
Gerard Roodink
A. Kooi