Heineken maakt bier vanaf januari meer dan 10 procent duurder, horeca vraagt opheldering
Een biertje in de kroeg of restaurant wordt opnieuw een stuk duurder. Heineken heeft horecaondernemers gisteren laten weten dat per 1 januari de prijs gemiddeld met 10,7 procent gaat stijgen. Die komt bovenop een prijsstijging van 5,8 procent die in augustus al werd doorgevoerd. ,,We leven in ongewone tijden”, stelt de brouwer. De horeca-branche pikt het echter niet zomaar.
De nieuwe stijging komt rauw op het dak van horecaondernemers, die ook al te maken hebben met hogere energiekosten, huurstijging, personeelstekort en coronaschulden die nog afbetaald moeten worden. ,,We zitten in een vicieuze cirkel”, stelt restauranteigenaar Frans van Breemen van Facet in Rotterdam, die erg boos is. ,,Je komt er niet meer uit.”
Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ‘not amused’, stelt voorman Robèrt Willemsen. De KHN wil komende week officieel haar ongenoegen uiten in een gesprek met de Vereniging Nederlandse Brouwers. Ze wil ook beter uitgelegd krijgen waar de prijsstijging precies op is gebaseerd.
Heineken heeft te maken met een hogere energierekening en duurdere grondstoffen te maken en kan niet anders dan een deel van de stijgende kosten door te berekenen, zegt een woordvoerder. ,,Een deel van de kosten absorberen we zelf. We willen er op een verantwoorde manier mee omgaan, maar we ontkomen er niet aan om dit door te berekenen. Het is fors, maar de prijsstijgingen zijn gigantisch.” Wereldwijd zijn sommige kosten tot twintig procent of meer gestegen, aldus de brouwer.
De horecabranche betwijfelt of de kostenstijging wel echt terug te leiden is naar de hogere kosten die de brouwers hebben. ,,We zetten onze vraagtekens bij het feit of dit wel te herleiden is naar de daadwerkelijke meerkosten vanwege de crisis.”
Nog hoger
Het is de tweede prijsverhoging in vijf maanden tijd. In totaal zijn bier en cider van Heineken sinds de zomer met 16,5 procent in prijs gestegen. En afgelopen januari, nog voor de inflatie door de oorlog in Oekraïne, kwam er 3,4 procent bovenop. Het is aan de horecaondernemers of de kosten terugkomen op de rekening van de gasten, stelt de brouwer. Maar die heeft in veel gevallen geen keus, zegt Robèr Willemsen van KHN. ,,Een ondernemer bepaalt zelf wat hij rekent, maar hij zal het wel moeten doorberekenen om te overleven.”
Het blijft niet alleen bij de verhoging van het bier van Heineken, het bedrijf dat ook onder meer Brand en Amstel maakt. Horecaondernemers kennen al geruchten over vergelijkbare of hogere prijsstijgingen bij andere brouwers, al hebben die daar nog niet allemaal over gecommuniceerd. Wel is van het kleinere biermerk Grolsch bekend dat zij vanaf januari een verhoging van 6,8 procent doorvoeren.
Wat de hogere kosten voor gevolgen hebben voor bier in de supermarkten weet Heineken nog niet precies.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zonnepanelen goedkoper, maar groei is eruit bij grote projecten
De prijzen voor zonnepanelen gaan dit jaar iets dalen. Dat is goed nieuws voor consumenten, maar investeerders in zonneparken schrappen juist investeringen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM13
FNV staakt gesprek met Stella in Nunspeet na eis over geheimhouding: ‘Dan kan ik mijn werk niet doen’
Het gesprek tussen vakbond FNV en Stella-baas Daan van Renselaar heeft vanmiddag niet lang geduurd. Het bedrijf wilde dat FNV-bestuurder Egon Groen vooraf een geheimhoudingsverklaring tekende. Dat weigerde hij pertinent. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Britse trots Rolls-Royce verkeert in doodsnood
Rolls-Royce staat op de rand van de afgrond. Het Britse vlaggenschip krijgt van investeerders een laatste kans om beterschap te tonen.
-
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
PREMIUM
Drie jaar na de brexit: hoe kijken bedrijven in Oost-Nederland daarop terug?
De brexit is drie jaar later voor de meeste bedrijven in Oost-Nederland die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk nog maar een kras op de spiegel. -
Oprichter Amerikaans cryptobedrijf My Big Coin krijgt 8 jaar cel om fraude
De oprichter van het ter ziele gegane Amerikaanse cryptobedrijf My Big Coin is veroordeeld tot meer dan acht jaar gevangenisstraf. Hij krijgt de straf wegens het oplichten van investeerders en klanten voor miljoenen dollars door virtuele valuta op de markt te brengen met ‘leugens en halve waarheden’, zoals de aanklagers het verwoordden.
18 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerEric Moll
Carin van Zummeren
Rene De Wilde
Tonnie Reuvekamp
R. Gerritsen