Heineken maakt bier vanaf januari meer dan 10 procent duurder, horeca vraagt opheldering
Een biertje in de kroeg of restaurant wordt opnieuw een stuk duurder. Heineken heeft horecaondernemers gisteren laten weten dat per 1 januari de prijs gemiddeld met 10,7 procent gaat stijgen. Die komt bovenop een prijsstijging van 5,8 procent die in augustus al werd doorgevoerd. ,,We leven in ongewone tijden”, stelt de brouwer. De horeca-branche pikt het echter niet zomaar.
De nieuwe stijging komt rauw op het dak van horecaondernemers, die ook al te maken hebben met hogere energiekosten, huurstijging, personeelstekort en coronaschulden die nog afbetaald moeten worden. ,,We zitten in een vicieuze cirkel”, stelt restauranteigenaar Frans van Breemen van Facet in Rotterdam, die erg boos is. ,,Je komt er niet meer uit.”
Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is ‘not amused’, stelt voorman Robèrt Willemsen. De KHN wil komende week officieel haar ongenoegen uiten in een gesprek met de Vereniging Nederlandse Brouwers. Ze wil ook beter uitgelegd krijgen waar de prijsstijging precies op is gebaseerd.
Heineken heeft te maken met een hogere energierekening en duurdere grondstoffen te maken en kan niet anders dan een deel van de stijgende kosten door te berekenen, zegt een woordvoerder. ,,Een deel van de kosten absorberen we zelf. We willen er op een verantwoorde manier mee omgaan, maar we ontkomen er niet aan om dit door te berekenen. Het is fors, maar de prijsstijgingen zijn gigantisch.” Wereldwijd zijn sommige kosten tot twintig procent of meer gestegen, aldus de brouwer.
De horecabranche betwijfelt of de kostenstijging wel echt terug te leiden is naar de hogere kosten die de brouwers hebben. ,,We zetten onze vraagtekens bij het feit of dit wel te herleiden is naar de daadwerkelijke meerkosten vanwege de crisis.”
Nog hoger
Het is de tweede prijsverhoging in vijf maanden tijd. In totaal zijn bier en cider van Heineken sinds de zomer met 16,5 procent in prijs gestegen. En afgelopen januari, nog voor de inflatie door de oorlog in Oekraïne, kwam er 3,4 procent bovenop. Het is aan de horecaondernemers of de kosten terugkomen op de rekening van de gasten, stelt de brouwer. Maar die heeft in veel gevallen geen keus, zegt Robèr Willemsen van KHN. ,,Een ondernemer bepaalt zelf wat hij rekent, maar hij zal het wel moeten doorberekenen om te overleven.”
Het blijft niet alleen bij de verhoging van het bier van Heineken, het bedrijf dat ook onder meer Brand en Amstel maakt. Horecaondernemers kennen al geruchten over vergelijkbare of hogere prijsstijgingen bij andere brouwers, al hebben die daar nog niet allemaal over gecommuniceerd. Wel is van het kleinere biermerk Grolsch bekend dat zij vanaf januari een verhoging van 6,8 procent doorvoeren.
Wat de hogere kosten voor gevolgen hebben voor bier in de supermarkten weet Heineken nog niet precies.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Fransen willen massaal de straat op uit protest tegen verhoging pensioenleeftijd
President Emmanuel Macron wil doen wat ruim tien jaar lang onmogelijk leek in Frankrijk: de pensioenleeftijd verhogen. De Franse vakbonden hebben al acties aangekondigd. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Weer klap bij Philips: alleen al in Nederland mogelijk meer dan duizend banen op de tocht
Philips kondigt maandag opnieuw een ingrijpende reorganisatie aan. Alleen al in Nederland zou het gaan om meer dan duizend banen, melden bronnen rond het concern. Philips koerst af op een verlies van ruim 1,5 miljard euro over het afgelopen jaar. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUM
Cryptobeurs Bitvavo garandeert mogelijk verloren 280 miljoen euro, maar toch lopen klanten weg
Bitvavo, het grootste Nederlandse platform voor handel in cryptomunten, probeert uit alle macht 280 miljoen euro uitgeleend geld terug te krijgen van een ander cryptobedrijf. Het is onzeker of dat lukt. Desondanks loopt een onbekend aantal klanten weg bij Bitvavo. -
-
-
Zes op de tien Nederlandse gemeenten draaien in 2026 verlies
De maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat zullen zes op de tien Nederlandse gemeenten in 2026 in de rode cijfers duwen. Dat meldt accountantsbureau BDO bij de publicatie van de BDO-benchmark, een onderzoek naar de financiële situatie van alle Nederlandse gemeenten. -
PREMIUM
Insecten nog maar mondjesmaat op ons menu. ‘We komen niet zomaar van ‘jakkes’ af’
Ja, er zijn al koekjes, burgers, bitterballen en pannenkoekenmixen op basis van insecten. Maar de verkoop gaat - excuses voor de woordspeling - mondjesmaat, geeft producent Be Frank Foods in Heino toe. Nederland wil nog niet echt aan de insect. ,,Dat kost tijd, we komen niet zomaar van ‘jakkes’ af, maar ik geloof er in.”
18 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerEric Moll
Carin van Zummeren
Rene De Wilde
Tonnie Reuvekamp
R. Gerritsen