Het piept en kraakt in de kinderopvang: hoog ziekteverzuim, hoge werkdruk en veel vacatures
Veel nieuwe medewerkers in de kinderopvang zijn binnen een jaar weer gestopt. De helft van hen keert de sector zelfs helemaal de rug toe. Daarmee blijft de werkdruk onverminderd hoog.
Het valt niet mee om personeel vast te houden in de kinderopvang, zo blijkt uit het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2022 begonnen 33.000 werknemers aan een nieuwe baan in de kinderopvang, er vertrokken halverwege datzelfde jaar maar liefst 27.000 werknemers naar een andere baan binnen of buiten de kinderopvang. Dit percentage is één van de hoogste in de zorg- en welzijnssector. Vijf op de tien mensen die vorig jaar vertrokken bij een kinderopvangbedrijf keerden de sector zelfs helemaal de rug toe.
Intussen is het aantal vacatures in de kinderopvang torenhoog. Volgens het CBS stonden vorig jaar op elke 1000 banen 55 vacatures open. Dit is de hoogste vacaturegraad (verhouding tussen aantal vacatures en banen) sinds het statistiekbureau in 2018 begon met deze meting. Toen waren er op elke 1000 banen nog ‘slechts’ 17 vacatures.
Hoogste percentage
Het grote aantal vacatures – 6600 in het derde kwartaal van 2022 – doet de werkdruk in de kinderopvang weinig goed, zo wijzen de CBS-cijfers uit. Een meerderheid van de kinderopvangmedewerkers, 61 procent, ervaart de werkdruk als (zeer) hoog. Ook dit percentage was nog nooit zo hoog.
Qua ziekteverzuim scoort de kinderopvang ook niet best: 7,3 procent in het derde kwartaal van vorig jaar, hoger dan gemiddeld in Nederland (5 procent) en ook hoger dan het gemiddelde in de sector zorg en welzijn (7,1 procent).
Terwijl werkdruk en ziekteverzuim stijgen, loopt de tevredenheid over het werk terug. In het tweede kwartaal van 2019 was 78 procent (zeer) tevreden over het werk, drie jaar later was dat nog 68 procent. Opvallend is wel dat de inhoud van het werk in de kinderopvang onverminderd hoog wordt gewaardeerd. In alle door het CBS gemeten periodes waren ruim negen op de tien werknemers het er (helemaal) mee eens dat zij inhoudelijk leuk werk hebben.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Waar komt het personeelstekort vandaan? Experts leggen uit wat de oorzaken en oplossingen zijn van dit probleem.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMINTERVIEW
Douanedirecteur streed jaren tegen nietsontziende bendes: ‘Partijen cocaïne vlogen ons om de oren’
Als piepjonge grenswachter haalde hij gesmokkelde sigaretten uit de loop van een Leopard-tank, als ervaren rot knokte hij in de Rotterdamse haven tegen nietsontziende drugscriminelen. Maar na bijna een halve eeuw bij de douane houdt regiodirecteur Jan Kamp (66) het voor gezien. Hij gaat ze missen, de collega’s, de containers en de cokevangsten.Rotterdam, Uithuizermeeden, Elspeet, Groningen -
Consumentenbond: 83 procent van reizen niet te boeken voor aanbiedingsprijs
Reisorganisaties misleiden consumenten op grote schaal met lokkertjes. Zo concludeert de Consumentenbond na onderzoek. Zo’n 83 procent van de reizen die de organisatie bekeek, was niet voor de aanbiedingsprijs te boeken. -
‘Oekraïense vluchtelingen worden door werkgevers uitgebuit’
Vluchtelingen uit Oekraïne worden in Nederland geregeld uitgebuit door malafide werkgevers. Er wordt misbruik gemaakt van hun gebrek aan kennis over de Nederlandse arbeidsregels. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken?
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
-
-
PREMIUM
Consumenten moeten recht op reparatie krijgen: ‘Slechts kwart van weggegooide telefoons is echt kapot’
In de strijd tegen de weggooicultuur moeten consumenten het recht krijgen een wasmachine of ander kapot product te laten repareren, vindt de Europese Commissie. ,,Je moet niet bang zijn iets uit elkaar te halen, vaak kun je het nog maken.’’ -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer