Roel Janssen auteur van het boek De Afrekening
Volledig scherm
PREMIUM
Roel Janssen auteur van het boek De Afrekening © GUUS SCHOONEWILLE

Hoe ons land op het nippertje aan financiële ramp ontsnapte

kredietcrisisHet scheelde maar een haartje of ING was ten onder gegaan in de kredietcrisis.  Nederland ontsnapte op het nippertje aan een financiële ramp, concludeert oud-NRC journalist Roel Janssen in zijn boek ‘De afrekening’.  Al was dat meer geluk dan wijsheid. Vooral de chaos en paniek die heerste rond de redding van verreweg de grootste bank van Nederland, heeft Janssen verbaasd. 

Neem ons even mee terug. Wat gebeurde er ook alweer in 2008?
,,In september 2008 viel de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers om en dat was het begin van een wereldwijde financiële crisis. In Nederland begon het met het onzalige bod op ABN Amro door het bankentrio Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. Vooral Fortis kreeg door de crisis de financiering voor de overname niet rond. Uiteindelijk moest de Nederlandse staat ABN Amro en Fortis Nederland redden door ze over te nemen. Ongeveer op diezelfde dag stond ING op de stoep bij De Nederlandsche Bank omdat deze grootbank diep in de problemen zat. De crisis sloeg keihard toe, maar dat besef was nog niet doorgedrongen bij de toezichthouders.’’

 1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

  TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

  Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”
 2. Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in hightech-regio ‘Vechtdal Valley’
  PREMIUM
  Hightech

  Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in high­tech-re­gio ‘Vechtdal Valley’

  Wat is toch dat ‘Best bewaarde geheim van Hardenberg’? Masévon Group schermt ermee op een groot bord langs de N36 waar ze een nieuw pand bouwen voor een nieuwe tak: Masévon Advanced Systems. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de hightech-branche rond Hardenberg. ,,Ik noem het hier Vechtdal Valley”, zegt CEO Henk Kieft, met een knipoog naar de beroemde techregio in Californië.