Volledig scherm
PREMIUM
© GUUS SCHOONEWILLE

Hoe pikken we het leven op na het coronavirus?

De week van PhlippenSandra Phlippen is chief economist bij ABN Amro en universitair docent aan de Erasmus School of Economics.

Steeds vaker hoor ik mensen filosoferen over hoe het ­leven er na corona uit zal zien. Als we de stopknop zo radicaal kunnen indrukken als we nu doen en over – zeg – een jaar weer volop aan het leven deelnemen, hoe anders zou het dan kunnen zijn?

Minister-president Rutte heeft ons te kennen gegeven dat het virus niet iets van een paar weken en ­mogelijk ook niet van een paar maanden zal zijn. Dit gegeven ­alleen al heeft ervoor gezorgd dat ondernemend Nederland zich ­massaal achter de oren aan het krabben is over de vraag hoe ze de afzet digitaal aan de man kunnen brengen. Dat geldt niet alleen voor restaurants die in groten getale ­bezorgdiensten ontwikkelen, maar ook onze pianoleraar bijvoorbeeld heeft na twee weken uitval een nieuwe digitale dienst om aan te bieden in de markt: quarantaine-pianoles.

 1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
  PREMIUM

  Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

  De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”