Gepensioneerden profiteren in de eerste plaats vooral mee van de gestegen lonen.
Volledig scherm
Gepensioneerden profiteren in de eerste plaats vooral mee van de gestegen lonen. © ANP XTRA

Hoogste stijging AOW in 20 jaar: ‘Uitzonderlijke groei’

De AOW-uitkeringen zijn sinds 1998 niet zo hard gestegen als nu. In 2019 en 2020 neemt het staatspensioen in totaal met maar liefst 8,3 procent toe, blijkt uit de Pensioenmonitor van ABN Amro. De bank spreekt van een ‘uitzonderlijke groei’.

Gepensioneerden profiteren in de eerste plaats vooral mee van de gestegen lonen, aldus econoom Piet Rietman van ABN Amro. Dit komt doordat de AOW gebaseerd is op het minimumloon. Omdat het minimumloon meestijgt met de cao-lonen, die volgens het Centraal Planbureau komend jaar met 2,6 procent stijgen, worden automatisch ook de AOW-uitkeringen iets hoger. Daarnaast profiteren ouderen mee van het kabinetsvoornemen om de algemene heffingskorting te verhogen. ,,Deze beide factoren zitten flink in de lift’’, aldus Rietman. ,,Het grootste deel van de stijging kan hieruit worden verklaard.’’

De AOW-uitkeringen worden elk half jaar aangepast. De Sociale Verzekeringsbank moet de AOW-bedragen voor 1 januari 2020 nog bekendmaken, maar volgens Rietman zullen die 2,4 procent hoger liggen dan op 1 juli van dit jaar. Ruim de helft (54 procent) van die stijging komt door het effect van de hogere lonen. Nog eens 42 procent wordt veroorzaakt door fiscale wijzigingen, die overigens nog aangenomen moeten worden door het parlement. Het restant (4 procent) komt doordat het kabinet rekent met een hogere prijsstijging (cpi), waardoor de zogeheten ‘inkomensondersteuning AOW’ die gepensioneerden krijgen harder stijgt dan in voorgaande jaren.

Kortingen

De hogere AOW is een meevaller voor gepensioneerden die bedreigd worden met een korting van hun aanvullend pensioen. Als de kortingen doorgaan – lang niet elk fonds staat er overigens zo slecht voor dat er gekort zou moeten worden – dan zullen vooral mensen met een klein aanvullend pensioen een zachte landing maken, stelt Rietman. ,,Het hangt er sterk vanaf hoeveel je hebt opgebouwd. Als je schoonmaker of beveiliger bent geweest dan kan de verhoging van de AOW de eventuele verhoging wellicht meer dan compenseren. Dit is dan ook de groep voor wie de AOW veel belangrijker is dan bijvoorbeeld mensen met een aanvullend pensioen van duizenden euro’s.’’

De Tweede Kamer heeft het kabinet opgedragen om ‘onnodige kortingen’ te voorkomen. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is daarover nog in gesprek met de pensioensector. In november belooft hij de Kamer te informeren over zijn plan, zo beloofde hij de Kamer gisteren.

 1. TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestemmingen te vliegen

  TUI hoopt op 1 juli weer naar zonbestem­min­gen te vliegen

  Nu het coronavirus in Europa minder agressief om zich heen grijpt, proberen reisorganisaties in allerijl voor het zomerseizoen te redden wat er te redden valt. TUI, de grootste touroperator van Nederland, hoopt vanaf 1 juli weer toeristen naar zonbestemmingen te brengen. Dinsdag moet duidelijk worden of de reisadviezen voor het buitenland versoepeld worden. ,,We beginnen met twee vluchten per week, vanuit daar gaan we verder werken.”
 2. Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in hightech-regio ‘Vechtdal Valley’
  PREMIUM
  Hightech

  Masévon investeert met nieuw pand in Hardenberg in high­tech-re­gio ‘Vechtdal Valley’

  Wat is toch dat ‘Best bewaarde geheim van Hardenberg’? Masévon Group schermt ermee op een groot bord langs de N36 waar ze een nieuw pand bouwen voor een nieuwe tak: Masévon Advanced Systems. Het bedrijf speelt een belangrijke rol in de hightech-branche rond Hardenberg. ,,Ik noem het hier Vechtdal Valley”, zegt CEO Henk Kieft, met een knipoog naar de beroemde techregio in Californië.