Volledig scherm
Reisbeker Troligtvis. © Ikea

Ikea-reisbeker bevat mogelijk te veel chemicaliën uit India

Ikea roept klanten op de reisbeker Troligtvis niet langer te gebruiken en terug te brengen naar de winkel. Recent onderzoek heeft aangetoond dat er in de beker mogelijk te veel chemicaliën zijn verwerkt. Het gaat om dibutylftalaat (DBP). Deze stof kan in hoge concentraties effect hebben op de vruchtbaarheid. 

Het gaat om de roze, beige, blauwe of groene reisbeker (artikelnummers 004.433.28 - 504.124.47 - 204.291.85 - 004.291.86) die zijn geproduceerd in India. Dit staat aangegeven onderaan de beker met de tekst ‘Made in India’. Klanten die de Troligtvis terugbrengen, krijgen het volledige aankoopbedrag terug. 

De Zweedse woonwinkelreus heeft direct een wereldwijde verkoopstop afgekondigd. Om het product om te ruilen of het aankoopbedrag terug te krijgen, is het niet nodig om de kassabon te laten zien.

Consumenten die toch nog vragen hebben, kunnen Ikea bellen via telefoonnummer 0900-235 4532. 

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.