Volledig scherm
© ANP

‘ING schikt ook in Italië voor miljoenen in zaak witwaspraktijken’

ING heeft een voorlopige schikking bereikt met de Italiaanse autoriteiten in een onderzoek rond witwassen. Om een punt te zetten achter de kwestie betaalt ING 30 miljoen euro, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. 

Volgens ingewijden wordt de overeenkomst gesteund door de openbaar aanklagers, maar moet deze nog worden goedgekeurd door een rechter. In maart kwam aan het licht dat ING in Italië op de vingers is getikt voor tekortkomingen bij het tegengaan van witwaspraktijken. 

Het financiële concern moest met de Italiaanse centrale bank in gesprek over maatregelen om witwassen via de bank tegen te gaan. Zolang die gesprekken met de toezichthouder liepen was er een klantenstop. Daarnaast deed de Italiaanse justitie onderzoek naar de zaak, naar verluidt op verzoek van autoriteiten uit verschillende Europese landen, waaronder Duitsland. Geld dat tussen 2016 en 2018 werd gestolen door middel van oplichtingspraktijken via online bankrekeningen kwam terecht op rekeningen bij ING in Milaan, zeggen de bronnen.

Witwasserij

ING wilde geen commentaar geven op het nieuws. De bank trof in september vorig jaar een schikking met justitie in Nederland. Het financiële concern betaalde in totaal 775 miljoen euro omdat het beleid tegen witwassen jarenlang tekort was geschoten. De kwestie had betrekking op de jaren 2010 tot en met 2016. ING zei het ten zeerste te betreuren dat deze fouten klanten in staat stelden om accounts van ING Nederland te misbruiken. Ook beloofde het scherper te letten op witwaspraktijken.

Eerder signaleerde De Nederlandsche Bank (DNB) dat Nederlandse banken niet genoeg doen om witwassen te voorkomen. Naar schatting wordt er jaarlijks voor 16 miljard euro witgewassen. ,,We zijn nog niet tevreden. Te vaak is het nog niet op orde”, zei Frank Elderson, directeur Toezicht op de bankensector bij DNB in een eerder interview