Volledig scherm
Een persconferentie van Aramco. © REUTERS

Inschrijving voor megabeursgang Aramco start op 17 november

Belangstellenden kunnen zich vanaf 17 november inschrijven voor het kopen van aandelen van het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco. Die inschrijving loopt tot en met woensdag 4 december. Een dag later wordt de definitieve prijs voor een aandeel bekendgemaakt.

In de 658 pagina's tellende prospectus is te lezen dat institutionele beleggers wereldwijd en inwoners van Saudi-Arabië en de andere Golfstaten zich kunnen inschrijven. Hoeveel procent van de aandelen in het bedrijf op de beurs van Riyad zullen worden aangeboden is nog onbekend. Wel is bekend dat 0,5 procent van het totaal aantal aandelen zal worden verkocht aan individuele beleggers.

Saudi Aramco is de grootste olieproducent ter wereld en staat ook bekend als het winstgevendste bedrijf ter wereld. Vorig jaar maakte het bedrijf bijna 100 miljard euro winst.

De beursgang maakt onderdeel uit van het plan van de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman om de economie van het land anders in te richten. Daarmee wil het land vanaf 2030 minder afhankelijk worden van de olie-industrie. De inkomsten van de beursgang worden geïnvesteerd in andere economische sectoren.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.