Volledig scherm
© Videostill

Intertoys gooit acht grote winkels in de verkoop

Speelgoedketen Intertoys doet nog eens acht grote vestigingen van de hand. Het gaat om filialen die gelegen zijn aan de rand van steden. 

De verkoop van de winkels is zo goed als rond, zo bevestigen bronnen naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf. De beoogde koper is de Belgische speelgoedketen ToyChamp. 

De verkoopplannen sluiten aan bij de strategie van Intertoys om zich stevig te profileren met winkels in middelgrote stadscentra. De voormalige Toys ‘R’ Us-winkels, waaronder die bij winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam, passen niet in dat plaatje. 

Voor de beoogde koper zijn die XL-filialen wel een aanwinst: die keten richt zich juist op grote winkels buiten het centrum. De twee speelgoedketens willen het nieuws over de winkelpanden niet bevestigen. ,,Ik kan het niet bevestigen", aldus een zegsman van Intertoys.

In februari ging het kwakkelende Intertoys - voorheen van Blokker - failliet. Het in speelgoed gespecialiseerde Green Swan uit Portugal maakte als nieuwe eigenaar een doorstart met een deel van de winkels. Van de ongeveer 400 winkels is nu nog ongeveer de helft over: 132 eigen winkels en circa 70 franchise.  

Kinderparadijs

Intertoys is ondertussen druk bezig bestaande vestigingen om te bouwen tot kinderparadijsjes. Niet alleen Lego en Playmobil is er te koop maar er moet ook een feestje gevierd kunnen worden. Sommige winkels worden uitgerust met een karaoke-studio, escape room of krijgen een gamehal. 

ToyChamp zet net als Intertoys zwaar in op beleving in de winkels: kinderen kunnen er niet alleen speelgoed kopen maar ook spelen. De Belgen hadden overigens al een aantal voormalige IntertoysXL-vestigingen overgenomen na het omvallen van Intertoys. De keten heeft in België acht winkels en zo’n negen in Nederland. ToyChamp heeft eerder de wens uitgesproken om 20 tot 30 winkels te bezitten. 

  1. Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’
    PREMIUM

    Bestaan onze winkels over 5 jaar nog? ‘Ja, maar directe verkoop of voorraad wordt zeldzaam’

    De winkelleegstand neemt voor het eerst in jaren weer toe, terwijl de online verkoop juist tegen de klippen opgroeit. Om te overleven is het noodzakelijk dat niet alleen de ketens, maar ook zelfstandige winkeliers meeprofiteren van e-commerce. Maar hoe? De bedenkers van Winkelstraat.nl hebben het antwoord naar eigen zeggen gevonden. ,,De combinatie van de ervaring van de winkeliers met een online marktplaats voor exclusieve mode is een gouden formule.’’