Is je energierekening onbetaalbaar? Bij dit noodfonds kun je tot honderden euro’s per maand krijgen
Kwetsbare huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen vanaf dinsdag terecht bij een speciaal fonds. Maandelijks kunnen zij tientallen tot zelfs honderden euro’s aan steun ontvangen deze winter. Lees hier wie en hoe je in aanmerking komt voor de steun.
Ondanks de maatregelen van de overheid, zoals het energieplafond, kampen naar schatting nog altijd duizenden tot honderdduizenden mensen met te hoge energierekeningen.
Via deze website kunnen mensen vanaf dinsdag 7 februari een aanvraag indienen om een tegemoetkoming te krijgen over de maanden oktober vorig jaar tot maart. Let op: niet iedereen heeft hier recht op.
Wie heeft er recht op?
De overheid keert steun uit aan kwetsbare huishoudens met een bruto-inkomen van maximaal 200 procent van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan 2980 euro (alleenstaand) of 3794 euro (samenwonend). Andere compensaties zoals de energietoeslag tellen niet mee als inkomen bij de berekening.
Ook moeten deze huishoudens zelf een contract hebben bij een van de energieleveranciers. Het fonds kijkt naar welk deel van het inkomen opgaat aan energie. Als er van elke 100 euro die er binnenkomt meer dan 13 euro naar gas en elektriciteit gaat, betaalt het fonds de rest.
Berekening
Dat betekent dat een alleenstaande met een inkomen van 2500 euro bruto alle kosten boven de 325 euro betaalt. Als de rekening bijvoorbeeld 400 euro is, dan krijgt dit huishouden 75 euro aan steungeld.
Mocht deze alleenstaande minder dan 160 procent van het sociaal minimum verdienen, dan betaalt het fonds alles boven de 10 procent van het inkomen. Dat bedrag kan dan flink oplopen. Iemand die 2000 euro bruto per maand verdient en aan energie 400 euro kwijt is, krijgt 200 euro aan steun.
50 miljoen euro in noodfonds
Het Noodfonds Energie is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. De rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds met een subsidie van maximaal 50 miljoen euro. De hoogte van de subsidie is gelijk aan het geld dat de energieleveranciers en andere bedrijven in het fonds stoppen. Op dit moment hebben bedrijven en de overheid ieder 24,5 miljoen euro in het noodfonds gestopt. Dat beschikt nu over 49 miljoen euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM9
Bekende Apeldoornse traiteur failliet: ‘Aan de reputatie ligt het niet’
Na dertien jaar ineens failliet... De schulden van een bekende Apeldoornse cateraar en delicatessenwinkel zijn zo hoog opgelopen dat de eigenaar geen andere oplossing zag dan zelf de stekker eruit te trekken. Definitief? De curator heeft goede hoop dat er een doorstart kan worden gemaakt.Apeldoorn -
Opnieuw klinkende cijfers Action; klanten kwamen in 2022 vooral voor plaids en kaarsen
Al tijden behoort Action tot de snelst groeiende winkelketens van Europa. Ook vorig jaar bevestigde de discounter die status. In 2022 werden maar liefst 280 nieuwe winkels geopend: een record. De omzet steeg met 30 procent naar 8,9 miljard euro. Het bedrijf nam 8000 nieuwe mensen aan. -
update
Bank van oud ING-baas Ralph Hamers redt Credit Suisse, onrust financiële markten voorkomen
De financiële markten lijken weer gerust adem te kunnen halen: het noodlijdende Credit Suisse wordt overgenomen door Zwitserse concurrent UBS, geleid door Nederlander Ralph Hamers. UBS betaalt 2 miljard dollar (1,86 miljard euro), bevestigde de Zwitserse centrale bank zondagavond na berichtgeving in de Financial Times. -
Nieuwe topman opvolger Silicon Valley Bank roept klanten op terug te komen
De topman van de bank die de Amerikaanse overheid heeft opgericht om de activiteiten van de failliete Silicon Valley Bank (SVB) voort te zetten, heeft SVB-klanten opgeroepen hun geld aan de nieuwe entiteit toe te vertrouwen. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten.
-
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
-
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
ING laat ultimatum vakbeweging verlopen, staking op komst
Het ultimatum dat vakbonden FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie de ING Bank in een cao-conflict oplegden, is maandag om 12.00 uur verlopen en de bank heeft niet gereageerd. Dat betekent dat de aangekondigde werkonderbreking, dinsdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur, doorgaat.