Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

IT-systeem pensioenen rammelt en kan zorgen voor lager pensioen

Complexe pensioenregelingen worden ondersteund door rammelende IT-systemen. Dat zeggen experts en betrokkenen tegen Nieuwsuur en Investico, een platform voor onderzoeksjournalistiek. Daardoor kunnen pensioenen elke maand honderden euro’s lager of hoger uitvallen dan waar een werknemer recht op heeft.

Het is een alarmerende waarschuwing nu er weer gesproken wordt over een nieuw, nog complexer, pensioensysteem. De vrees is dat het hele IT-systeem bezwijkt onder die nieuwe regelingen. 

In het verleden ging het al bij enkele tientallen mensen mis. Zij kregen per maand minder pensioen uitgekeerd dan hen eerder was verteld. Één van hen stapte naar de rechter en kreeg in eerste instantie gelijk. Toen de zaak in hoger beroep diende, pakte het nadelig voor hem uit waardoor hij per maand 150 euro minder pensioen krijgt.

De Nederlandsche Bank, de toezichthouder, waarschuwde de fondsen vorig jaar al voor ‘operationele risico’s’. Verouderde IT-systemen en software leiden volgens DNB tot grotere risico’s en tot ‘fouten in de berekening’ van de pensioenen.