Volledig scherm
© Marc Driessen

Jongeren verkiezen gezonde leefstijl boven het café

Het aantal cafés is de afgelopen vijf jaar met 4 procent gedaald naar 8.950. Dat becijferde horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners. 

De daling van het aantal cafés hangt volgens de onderzoekers samen met de toegenomen aandacht bij jongeren voor een gezonder leven. Zo wordt er minder alcohol gedronken. Daarbij gaan jongeren tegenwoordig liever naar een festival of blijven ze thuis om op de bank een tv-serie te kijken.

Ook de vergrijzing speelt een rol, want ouderen gaan steeds minder vaak naar het café. Van Spronsen & Partners verwacht dan ook dat de komende vijf jaar nog eens 250 tot 275 cafés de deuren moeten sluiten.

Die daling is overigens minder sterk dan in de vijf jaar ervoor. In 2007 waren er nog ruim 10.000 cafés.

Stomerij 

Voor dorpscafés liggen er ook kansen om te overleven door bijvoorbeeld afhaalpunt voor pakketjes of stomerijen te worden. Ook de trend om cafés om te vormen in eetcafés ziet het horeca-adviesbureau als een kans.

Drie steden weerstonden de afgelopen tien jaar de dalende trend. In Leeuwarden steeg het aantal cafés met bijna een kwart en ook in Leiden (plus 11 procent) en Den Haag (plus 6 procent) kwamen er meer kroegen bij.