Kledingmerk Scotch & Soda vraagt faillissement aan: ‘Bittere pil’
Kledingmerk Scotch & Soda heeft het faillissement aangevraagd voor de activiteiten in Nederland. De keten telt op dit moment 253 vestigingen, waarvan 32 in Nederland. De winkels blijven vooralsnog open.
Het bedrijf kwam in de financiële problemen door lockdowns tijdens de coronapandemie en de daaropvolgende energiecrisis en hoge inflatie, schrijft het Financieele Dagblad op basis van een persbericht. Het heeft voor ‘ernstige cashflowproblemen’ gezorgd. Terwijl het afgelopen jaar een recordomzet van 342,5 miljoen euro werd geboekt.
Volgens curator Jasper Berkenbosch is er mogelijk te veel geld geïnvesteerd in uitbreiding in het buitenland. „Over de hele wereld zijn flagshipstores geopend. Aanvankelijk met succes: de omzet is omhooggeschoten. Maar helaas laat het huidige boekjaar, dat tot april loopt, onder de streep een verlies zien’’, vertelt hij tegen FD.
Berkenbosch gaat de komende tijd op zoek naar een kandidaat om de Nederlandse activiteiten over te nemen. Tijdens die zoektocht blijven de 32 vestigingen in Nederland open. Bij Scotch & Soda, opgericht in 1985, werken ongeveer 2000 mensen, onder wie 800 in Nederland. Het hoofdkantoor is in Amsterdam gevestigd.
Wereldwijd actief
,,Het is een echt Nederlands merk met een creatief hart, dat wereldwijd actief is. Dat is bijzonder,” vertelt Berkenbosch. ,,Het faillissement is echt een bittere pil.’’
De ruim tweehonderd buitenlandse vestigingen van het bedrijf, met onder meer winkels in Engeland, Italië, Frankrijk, China en de Verenigde Staten, vallen buiten het faillissement.
Scotch & Soda is sinds 2011 eigendom van de Amerikaanse investeerder Sun Capital, dat eerder eigenaar was van V&D. Die keten ging in 2016 failliet. Tot 2019 stond Dirk-Jan Stoppelenburg aan het roer bij Scotch & Soda, daarna werd Frederick Lukoff ceo. Het was zijn taak om de omzet weer te laten groeien. Hij wilde dat doen door uit te breiden in het buitenland.
Kijk onze video's over de economie in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMColumn7
Sandra (56) zag haar droom uiteenspatten: juf word je blijkbaar niet zomaar...
Sandra (56) wil juf worden, maar echt alles zit tegen. Ze zoekt hulp bij Anne-Marije Buckens (34) die ruim tien jaar een bedrijf heeft waarmee ze 50 plussers aan werk helpt. -
Ziekteverzuim hoger dan ooit, kosten stijgen naar 27 miljard
Het ziekteverzuim in Nederland piekte vorig jaar naar 5,6 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de eerste metingen in 1996. Het verzuim kostte de samenleving ruim 27 miljard euro, 9 miljard meer dan in 2021. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
PREMIUM
Hoe multimiljonair en sponsor van dressuurpaard Salinero van zijn voetstuk viel en nu 4 jaar cel riskeert
Vlijmen, Waalwijk -
-
-
PREMIUMColumn3
Selma is langdurig werkloos: ‘Liever voor altijd in de bijstand, dan deze opnieuw aanvragen’
Nederland wil af van zijn langdurig werklozen. Toch werken initiatieven vaak averechts. Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Deze week sprak ze enkele langdurig werklozen zoals Selma. Zij blijft liever in de bijstand, dan dat ze deze opnieuw moet aanvragen. -
PREMIUM5 vragen
Wat moet je doen als Transavia je vlucht annuleert? ‘Je hoeft het alternatief niet te accepteren’
Duizenden Transavia-reizigers blijven de komende maanden letterlijk aan de grond, doordat de vliegtuigmaatschappij honderden vluchten schrapt. Vakantiegangers zitten in een lastig parket. Wat moet je doen en hoe kon dit gebeuren? Vijf vragen en antwoorden.