KLM maakt alle vouchers 15 procent meer waard
KLM geeft reizigers van wie de vlucht wordt geannuleerd 15 procent meer waarde aan vouchers dan dat de tickets kostten. De luchtvaartmaatschappij gaat ook alle al eerder uitgegeven vouchers meer waard maken. Met die stap wil KLM het voor reizigers aantrekkelijker maken om hun tickets om te zetten in een voucher.
Delen per e-mail
Eerder deze week maakte KLM bekend dat het reizigers van wie de vlucht vanaf deze week wordt geschrapt ook weer de mogelijkheid biedt om geld terug te krijgen.
De afgelopen tijd gaf de luchtvaartmaatschappij met goedkeuring van de overheid alleen vouchers uit, maar de Europese Commissie maakte duidelijk dat dit niet is toegestaan. Om reizigers toch voor vouchers te laten kiezen en te voorkomen dat het bedrijf veel geld terug moet betalen, biedt KLM nu dus extra waarde aan.
Als de vouchers na een jaar niet gebruikt zijn en worden uitbetaald, vervalt de 15 procent extra waarde overigens weer. Dan geeft KLM weer gewoon de originele ticketprijs terug.
In strijd met wet
Volgens het Europees passagiersrecht moet een reiziger kunnen kiezen of hij zijn geld terugkrijgt of omboekt bij een geschrapte vlucht. Verschillende Europese landen hebben de afgelopen tijd het gebruik van een voucher als enig alternatief toegestaan. Ook Nederland. Dat is in strijd met de wet, benadrukte de Europese Commissie.
KLM kon daarmee bijna niet anders dan zijn beleid aanpassen. De afgelopen tijd verstrekte de maatschappij op grote schaal vouchers aan klanten van wie de vlucht niet doorging. ,,We vragen begrip voor ons schipperen tussen vele factoren”, zei KLM gisteren.
3 miljard euro
Volgens het bedrijf is het financieel niet te doen om alle gedupeerde reizigers terug te betalen. Als iedereen zijn geld zou terugeisen, dan zou het het bedrijf meer dan 3 miljard euro kosten.
De Consumentenbond begreep de problemen maar vond dat KLM de voucher dan maar aantrekkelijker moest maken voor klanten.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aantal winkels vorig jaar iets afgenomen
Het aantal winkels is vorig jaar licht afgenomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gevolgen van de coronacrisis ziet het statistiekbureau niet direct. De afname ligt in lijn met de trend van de afgelopen jaren. -
Werknemers beroepsgoederenvervoer leggen het werk neer
Werknemers in het beroepsgoederenvervoer, onder wie vrachtwagenchauffeurs en pakketbezorgers, leggen maandag 24 uur lang het werk neer. Vakbonden FNV en CNV riepen op tot een nationale staking om hun eisen voor een betere cao kracht bij te zetten. Hoeveel last Nederland krijgt van de acties, is nog onduidelijk. -
video
Passagiers weigeren voucher en eisen geld terug: 'Anders slepen we ze allemaal voor de rechter!’
Vliegtuigmaatschappijen moeten passagiers hun geld teruggeven als die geen gebruik willen maken van de vouchers die maatschappijen momenteel bij wijze van uitzondering mogen uitgeven ter compensatie van een geannuleerde vlucht. Dat vindt claimorganisatie Aviclaim, die namens honderd gedupeerde reizigers de maatschappijen sommeert hen zo snel mogelijk geld terug te geven. ,,Doen ze dat niet, dan slepen we ze allemaal voor de rechter. En dat gaan we winnen ook”, zegt oprichter Remco Kuilman. -
PREMIUM
Eindelijk weer drukte bij de kapper: ‘We hebben de beste maanden van het jaar moeten missen’
Sinds de contactberoepen begin maart groen licht kregen van het kabinet om de deuren weer te openen, zitten de agenda’s van masseurs, kappers en schoonheidsspecialisten goed vol. En met de prijsverhogingen lijkt het mee te vallen. -
PREMIUM
Waarom is het lastig gedupeerde reizigers geld terug te geven? En nog vijf vragen
Na de terechtwijzing van Brussel dat gedupeerde reizigers hun geld terug moeten krijgen als zij een voucher weigeren, staakt het kabinet zijn gedoogsteun aan luchtvaartmaatschappijen. KLM past zijn beleid aan, maar alleen voor nieuwe annuleringen. Zes vragen over het gedoe rond de coronavoucher.
-
PREMIUM
Boskalis-baas over rechttrekken schip in Suezkanaal: ‘Avonds zette ik gewoon de aardappelen op tafel’
In negen dagen tijd redde Boskalis twee keer de wereld. Eerst door containerreus Ever Given uit het Suezkanaal te halen en woensdag voorkwam het een ongekende olieramp door een stuurloos vrachtschip te bedwingen voordat het door de Noorse fjorden zou worden opengereten. Peter Berdowski, ceo van de Papendrechtse bagger- en bergingsspecialist, blikt terug. -
Hilfiger en Facebook voor de rechter: moet techgigant álle gegevens van nepadverteerders delen?
Op Facebook en Instagram staan duizenden nepadvertenties die Nederlanders proberen te verleiden die leuke trui of broek uit de nieuwe collectie van Tommy Hilfiger online te kopen. Om vervolgens creditcardgegevens buit te maken. -
interview
Dat koopkracht niet stijgt, is een fabeltje volgens CBS
Het beeld dat werkenden niet profiteren van de groei van de economie klopt niet. Uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de lonen wel degelijk meestijgen.