KLM-topman Elbers sluit deal met Indiaas Indigo en stapt meteen over
KLM-topman Pieter Elbers gaat de Indiase luchtvaartmaatschappij Indigo leiden. Elbers, die op 1 juli moet vertrekken bij KLM, stapt over naar de tweede maatschappij van het land.
Indigo dat in 2006 werd opgericht als lagekostenmaatschappij, sloot vorige week juist een overeenkomst met KLM over het uitwisselen van vluchten. ,,Het is een goed bedrijf,” zei Elbers daarover in Duitsland, in de periferie van een bezoek aan Airbus . ,,Indigo is meer richting lowcost dan een fullservicemaatschappij als KLM. Maar ze hebben een goed product en vliegen door heel India en de landen daaromheen.”
De maatschappij gaat KLM-passagiers vervoeren binnen India. ,,Het is een codeshare (uitwisseling van vluchtnummers, red.) op binnenlandse vluchten naar zestien bestemmingen. Het is een mooie samenwerking die aansluit bij alle KLM-vluchten naar India.”
‘Tijdje in de steigers’
Of zijn overstap iets te maken heeft met de samenwerking, die volgens Elbers ‘al een tijdje in de steigers stond’ is niet duidelijk. ,,Deze overeenkomst hebben we met een aantal collega’s gedaan,” aldus Elbers vorige week ,,Dat is het mooie van zo’n groot bedrijf, dat je zulke dingen samen doet. Voor KLM is de timing heel goed.”
Elbers’ benoeming als topman, staat volgens KLM los van de samenwerking. Volgens de maatschappij is de samenwerking met Indigo al in 2020 beklonken, maar werd vanwege de coronacrisis de start en dus de aankondiging uitgesteld.
Onder Elbers probeert KLM al jaren vastere voet aan de grond te krijgen in India. ,,In 2017 zijn we, naast New Delhi, zelf naar Mumbai gaan vliegen. En net vóór covid hebben we vluchten naar Bangalore geopend . De Indiase markt is zich hard aan het ontwikkelen. Daar past zo’n samenwerking bij.”
Tot 2019 werkte KLM samen met het Indiase Jet Airways, waarmee in 2017 een overeenkomst werd gesloten voor het uitwisselen van vluchten. Jet Airways ging toen ook naar Schiphol vliegen, waarbij KLM voor het verder vervoeren van reizigers in Europa tekende.
Andersom vloog Jet in India KLM-reizigers naar hun eindbestemming. Jet ging echter in 2019 failliet. Elbers: ,,Jet was één manier om groei in India dat te bereiken, maar die is gestopt.” KLM was sindsdien op zoek naar een nieuwe partner.
Vergelijkbaar met China
Vijf jaar geleden vergeleek hij de Indiase luchtvaartmarkt met die van China in de tijd dat hij voor KLM in Azië werkte, begin deze eeuw. KLM is in China inmiddels uitgegroeid tot een grote speler. Zo werd in de jaren vóór corona het KLM-netwerk naar China onder leiding van Elbers fors uitgebreid en geldt KLM als de belangrijkste Europese maatschappij in het land. Ook werden innige verbonden gesloten met de Chinese maatschappijen China Southern en Xiamen Airlines.
Het binnenlands vliegverkeer in India neemt, net als in China destijds, enorm toe waarbij vooral budgetmaatschappijen als Indigo een rol spelen. Dat leidt ook tot groeiproblemen. Zo verkeert Air India al jaren in de problemen en ging eerder naast Jet ook nieuwkomer Kingfisher over de kop.
Elbers gaat op 1 oktober aan de slag in India. Hij werkte tot nu altijd bij KLM, in verschillende functies. Hij wordt bij KLM op 1 juli opgevolgd door Marjan Rintel, die afkomstig is van de NS maar eerder jarenlang bij KLM werkte.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMisser planbureau
Lege winkels na corona? Geen dramatische stijging, de leegstand is juist afgenomen
Het aantal lege winkels zou na de coronacrisis dramatisch stijgen, voorspelde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vorig jaar. Nu moet de overheidsadviseur zijn mening grondig herzien. Het aantal winkels stijgt juist. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUMVijf vragen
Vroegtijdig vertrek topman Elbers opmaat voor nieuwe machtsstrijd bij KLM
Onverwachts moet KLM-topman Pieter Elbers vertrekken bij de luchtvaartmaatschappij waar hij 30 jaar werkte. Het lijkt de opmaat voor een nieuwe machtsstrijd. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
Kabinet mocht PostNL en Sandd geen vergunning geven
De fusie van PostNL en Sandd had niet goedgekeurd mogen worden door het kabinet. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) die daarmee een eerder vonnis van de rechter in Rotterdam bevestigt. Wat de concrete consequenties zijn van de uitspraak, is nog niet meteen duidelijk.
-
PREMIUMMET VIDEO
Ermelose zussen stomverbaasd: ze staan samen ‘op pole position’ bij stuntactie aan de pomp in Harderwijk
Stomverbaasd zijn ze, de twee Ermelose zussen die om 19.00 uur in de auto stapten om zich in Harderwijk te mengen in de verwachte chaos om vanaf 21.00 uur een uurtje ‘btw-vrij’ te kunnen tanken. Na tien minuten rijden staan ze als allereerste voor de pomp. ,,Een van de verkeersregelaars lachte ons gewoon uit.’’ -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
KLM lost 311 miljoen euro staatssteun af na opnieuw kleine winst
KLM heeft in het eerste kwartaal een eerste aflossing gedaan van de staatssteun die het in coronatijd ontving. De luchtvaartmaatschappij kon door de stevige groei van het aantal passagiers de vliegtuigen beter vullen in de afgelopen periode en dat leidde voor het derde kwartaal op rij tot een operationele winst.