ING-baas Ralph Hamers met inzet Pieter Lakeman
Volledig scherm
ING-baas Ralph Hamers met inzet Pieter Lakeman © Montage AD (ANP/Shody Careman)

Lakeman wil vervolging
ING-baas Ralph Hamers, stapt naar Hof

Financieel activist Pieter Lakeman vraagt het Gerechtshof in Amsterdam om ING-topman Ralph Hamers  strafrechtelijk te vervolgen. Hij noemt het onbegrijpelijk dat het OM afziet van vervolging na de schikking van 775 miljoen euro die ING vorige week trof wegens witwaspraktijken.

Lakeman, de man die in 2009 DSB van Dirk Scheringa ten val bracht, voorziet ‘een gevaarlijke verstoring van het maatschappelijk leven, het publieke debat en het financiële stelsel’ als  leidinggevenden bij ING vrijuit gaan. 

Hij rekent het Hamers zwaar aan dat hij waarschuwingen van toezichthouders in de wind sloeg. ,,Je denkt toch niet dat als de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank herhaaldelijk hun zorgen uitspreken, dat in een mail aan de koffiejuffrouw gebeurt? Zulke zaken worden op het hoogste niveau gedeeld, dus daar heeft Hamers van geweten.’’

Hij heeft daarom een zogenoemde artikel 12-procedure aangespannen om zo het Gerechtshof in Amsterdam het OM te laten bevelen Hamers alsnog te vervolgen. Het hof toetst dan of een vervolging haalbaar zou zijn en of die vervolging opportuun is. Oordeelt het hof dat aan beide criteria is voldaan, dan beveelt zij de vervolging. Het OM is dan verplicht tot vervolging over te gaan. 

Wanneer Hamers niet strafrechtelijk wordt vervolgd, dan zal het volgens Lakeman vaker gaan gebeuren dat bestuurders zich op kosten van de aandeelhouders zullen vrijkopen. Volgens Lakeman betalen ook nu weer onschuldige aandeelhouders het gelag, terwijl de leidinggevende daders volledig vrijuit gaan.

Het kantoor van ING in Amsterdam. De bank ligt voor de tweede keer onder vuur dit jaar.  Eerder was er al opspraak rond de salarisverhoging die de raad van commissarissen ceo Ralph Hamers wilde toekennen.
Volledig scherm
Het kantoor van ING in Amsterdam. De bank ligt voor de tweede keer onder vuur dit jaar. Eerder was er al opspraak rond de salarisverhoging die de raad van commissarissen ceo Ralph Hamers wilde toekennen. © ROBIN UTRECHT

‘DSB-sloper’

Lakeman geldt als de luis in de pels van de Nederlandse financiële sector. Zo beet hij zich vorig jaar nog vast in Henri Keizer, de gevallen VVD-voorzitter die in opspraak was geraakt met zijn crematoriumbedrijf. 

Het meest bekend is Lakeman echter door zijn rol in het omvallen van Dirk Scheringa's DSB. In oktober 2009 riep hij op tot een bankrun bij DSB Bank, die door jarenlange verkoop van woekerhypotheken en kredieten in opspraak was geraakt. Spaarders deden dat massaal, waarmee Lakeman de directe aanzet gaf voor het faillissement.

De activist en zijn Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) zijn naar eigen zeggen belanghebbenden bij strafvervolging omdat hun betalingsverkeer al jarenlang via ING Bank loopt.

  1. Veel souvenirwinkels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfstak’

    Veel souvenir­win­kels staan op omvallen: ‘Misschien wel de meest vergeten bedrijfs­tak’

    Buitenlandse toeristen zijn na 15 juni weer welkom in ons land. Dat is goed nieuws voor de honderden souvenirwinkels in Nederland. De souvenirbranche is voor bijna 100 procent afhankelijk van buitenlandse bezoekers en zag de omzet sinds half maart teruglopen tot nagenoeg nul. De verwachting is dat veel winkeltjes het niet zullen redden. ,,We moeten het vooral hebben van Aziaten en Zuid-Amerikanen. Die zien we voorlopig niet terug.’’