Volledig scherm
PREMIUM
Het voorstel van D66 om de veestapel te verminderen zorgde deze week voor commotie. © ANP

Landbouwsector zwaar onder druk: de boeren hebben het gedaan

stikstofdiscussieDe veestapel kan wel door de helft, opperde D66 deze week. Hoe kan het, dat de veehouders zo in de gevarenzone zijn gekomen? Hoeveel ruimte willen we nog maken voor de boer? 

Quote

Zo’n uitspraak raakt boeren diep

Maria van Genugten

Deze week zal vermoedelijk de eerste ooit zijn geweest dat de naam van Tjeerd de Groot meerdere malen viel in de behandelkamer van psychologen. De Groot bracht de afgelopen jaren door als niet al te opvallend Tweede Kamerlid voor D66. Maar begin deze week was hij het die in deze krant een joekel van een knuppel in het hoenderhok gooide. Om Nederland van het acute stikstofprobleem af te helpen, zou de veestapel, in het bijzonder het aantal varkens en kippen, gehalveerd moeten worden. Zo kan Nederland weer vooruit, stelde De Groot.

,,Zo’n uitspraak raakt boeren diep”, merkte Maria van Genugten in haar praktijk, die speciaal gericht is op psychische hulpverlening aan boeren. ,,’Waar doen we het allemaal voor’, denken ze. ‘Weten de mensen wel dat zij voor hun voedsel verantwoordelijk zijn?’”

  1. Nederlands bedrijfsleven financierde jarenlang klimaatscepticus
    Update

    Nederlands bedrijfsle­ven financier­de jarenlang klimaats­cep­ti­cus

    De Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, ontving tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals. Het doel: twijfel zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant op basis van het nagelaten archief van de chemieprofessor die in 2008 overleed.