Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Massale steun voor oproep schrappen btw op groente en fruit

Ruim 30.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder de oproep van consumentenrechten­organisatie Foodwatch om de btw op groente en fruit volledig te schrappen. Ook belangenorganisatie GroentenFruit Huis pleit voor een nultarief en vindt het opmerkelijk dat het nieuwe kabinet het btw-tarief op groenten en fruit juist verhoogt. 

Vorige week lekte uit dat het 'lage' btw-tarief op onder meer groenten, fruit, bloemen en planten onder het nieuwe kabinet Rutte III van 6 naar 9 procent gaat. GroenLinks, SP, PvdA en 50Plus begonnen in reactie met maatschappelijke organisaties al een handtekeningenactie tegen de geplande btw-verhoging. Ook deze petitie heeft inmiddels 30.000 stemmen binnengehaald. 

Gezonder dieet?

Volledig scherm
© Thinkstock

Het duurder maken van groenten en fruit staat haaks op vele initiatieven vanuit verschillende organisaties ter promotie van een gezond dieet. Zo verhoogde het Voedingscentrum dit jaar bijvoorbeeld de aanbevolen hoeveelheid groenten in de Schijf van Vijf nog met een vierde.

Ook de overheid zelf vindt een gezond dieet belangrijk. Ex-staatssecretaris Van Dam (Landbouw) kwam eerder dit jaar met een Nationaal Actieplan Groente en Fruit (NAGF). Het doel van dat plan was om consumenten ertoe te bewegen meer groenten en fruit te eten. Het NAGF ondersteunde onder meer de moestuintjes-actie van Albert Heijn. Verder probeerden de gemeenten Rotterdam en Den Haag kinderen uit armere buurten te enthousiasmeren voor het eten van meer groente met leuke doosjes en stickers.

Hart- en vaatziekten

Quote

De maatschap­pe­lij­ke nadelen zijn vele malen groter dan de fiscale opbrengst

Gert Mulder, directeur GroentenFruit Huis

Toen GroentenFruit Huis lucht kreeg van de verhoging van het tarief, stuurde ze dan ook mede namens onder meer de Nederlandse Federatie voor Gezondheid (NPHF) en het Erasmus MC een brief naar informateur Gerrit Zalm. ,,Groenten en fruit zijn goed voor de Nederlandse economie en samenleving. Het eten van veel groenten en fruit vermindert de kans op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker en levert daardoor jaarlijks een belangrijke besparing op voor de gezondheidszorg'', aldus de belangenorganisatie voor fruithandelsbedrijven en telersverenigingen.

Gert Mulder, de directeur van GroentenFruit Huis, stelt dat btw-verhoging van groenten en fruit de inspanningen om de consumptie van groenten en fruit te verhogen tenietdoet. ,,Terwijl een hogere consumptie alleen maar voordelen oplevert voor het kabinet'', vindt Mulder. ,,Zowel voor de economie, als voor gezondheid en verduurzaming van Nederland. De maatschappelijke nadelen zijn vele malen groter dan de fiscale opbrengst.''

Donuts goedkoper dan appels

Quote

Het is nu hoog tijd om door te pakken

Foodwatch

Foodwatch maakt zich zorgen over de constatering dat zes op de zeven volwassenen onvoldoende groente en fruit zouden eten. ,,Het is nu hoog tijd om door te pakken. De gezonde keus kan op allerlei manieren makkelijker worden gemaakt'', aldus de organisatie.

Prijs is volgens Foodwatch een belangrijke factor. ,,Nu kost een appel bijvoorbeeld meer dan een donut of een Mars. Groente en fruit mogen daarom niet nog duurder worden. We moeten groente en fruit btw-vrij maken. Dat is een eerste bescheiden, maar gerechtvaardigde maatregel, waarmee u laat zien dat het u menens is. Een mooi begin van een gezond en daadkrachtig voedselbeleid'', zegt de organisatie in een open brief aan het nieuwe kabinet.

De nieuwe regering wil de opbrengst van de btw-verhoging gebruiken om een daling van de 
zogenoemde marginale druk te bewerkstelligen. Dit betekent dat wie meer uren of een extra dag gaat werken, meer overhoudt van het extra inkomen dat hij of zij verdient. Op dit moment is die marginale druk juist erg hoog.