Microsoft schrapt wereldwijd 10.000 banen omdat consument hand op de knip houdt
Techgigant Microsoft schrapt wereldwijd 10.000 banen omdat consumenten hun hand meer op de knip houden nu het slechter gaat met de economie. Dat heeft het Amerikaanse techconcern aangekondigd. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van het hele personeelsbestand.
Het bedrijf heeft de werknemers zojuist op de hoogte gebracht van de ontslagen, waarvan sommige onmiddellijk ingaan. Er werkten eind juni ongeveer 221.000 mensen. ,,Dit zijn het soort moeilijke keuzes die we maken om een toonaangevend bedrijf te blijven in deze meedogenloze industrie”, zegt CEO Satya Nadella van Microsoft in een mail naar het personeel.
Met de stap probeert Microsoft zich aan te passen aan de steeds somberder wordende economische vooruitzichten. Doordat de prijzen wereldwijd flink zijn gestegen zijn klanten van het bedrijf voorzichtiger geworden. Daarmee is het contrast met de coronapandemie groot, want toen trok de vraag naar de software en diensten van Microsoft nog flink aan.
Last van 1,2 miljard
Microsoft waarschuwde al in oktober dat zijn cloudactiviteiten minder goed lopen dan in de afgelopen jaren. Bovendien heeft het bedrijf last gehad van de sterke dollar. ,,Ik denk dat we momenteel door een fase gaan waarin de vraag enigszins normaliseert”, laat Nadella weten vanaf het World Economic Forum (WEF) in Davos. ,,We zullen meer moeten doen met minder. We zullen onze eigen productiewinsten moeten tonen met onze eigen technologie.”
Analisten hadden eerder al voorspeld dat Microsoft, dat moeilijke periodes in het verleden doorgekomen is zonder zwaar banenverlies, dit jaar daar niet aan zou kunnen ontsnappen. De koers van het aandeel Microsoft kende woensdag na de aankondiging weinig beweging.
Er zouden niet enkel in de Verenigde Staten ontslagen vallen, maar ook daarbuiten. Microsoft heeft ook een vestiging in Nederland. Of die ook geraakt wordt door de reorganisatie is nog niet direct duidelijk. Volgens Nadella zal het bedrijf op ‘strategisch belangrijke’ afdelingen ook nog steeds nieuwe mensen blijven aannemen. Voor de reorganisatie neemt Microsoft een last van 1,2 miljard dollar. Die zal worden verwerkt in de kwartaalresultaten die Microsoft binnenkort naar buiten brengt.
Niet de enige techgigant met grote ontslagronde
De ontslagen zijn de grootste in ongeveer acht jaar tijd. Nadella schrapte ongeveer 25.000 banen in de loop van 2014 en 2015 toen Microsoft stopte met de mislukte overname van mobiele telefoonfabrikant Nokia. Het bedrijf hield vorig jaar enkele kleinere ontslagrondes. Toen werd minder dan 1 procent van Microsofts personeelsbestand geschrapt. In oktober ontsloeg het bedrijf minder dan duizend mensen en ook in juli nam het bedrijf afscheid van personeel.
Microsoft is het niet het enige techconcern dat het mes zet in het personeelsbestand. Recent kondigde Amazon al aan 18.000 banen te schrappen. Maker van zakelijke software Salesforce zei met 8000 mensen minder verder te willen en Facebook-moeder Meta Platforms schrapte zo’n 11.000 banen. Microsoft-ceo Nadella zei onlangs in een interview dat de techsector ‘twee lastige jaren’ tegemoet gaat.
Pandemie
Net als andere technologiebedrijven breidde Microsoft tijdens de coronapandemie snel uit. Het heeft meer dan 75.000 mensen aangenomen sinds 2019, profiterend van de toename van online diensten. De jaaromzet van Microsoft steeg in drie jaar tijd met 58 procent, maar de stijgende rente en de mogelijkheid op een recessie hebben de vooruitzichten van het bedrijf getemperd.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMPensioenprofessor
‘Nieuw pensioenstelsel maakt einde aan geruzie over verdeling pensioenpot tussen jong en oud’
Pensioenen zijn de rode draad in het academisch leven van hoogleraar economie Lans Bovenberg. Hij is een van de architecten van het nieuwe pensioenstelsel en richtte de pensioendenktank Netspar op. Die belangstelling voor de oudedagsvoorziening dankt hij aan zijn grootvader. -
PREMIUM
Deze baan ligt voor het oprapen in Oost-Nederland: 1500 vacatures staan open
Op zoek naar een mooie baan in Oost-Nederland? Je kunt jouw lot een handje helpen door te solliciteren op een vacature uit de top 15 van ‘meest voorkomende openstaande vacatures voor structureel kansrijke beroepen’. Eentje springt eruit.Zwolle, Apeldoorn -
PREMIUM
Krimpplan Schiphol steeds meer in de knel, en nu buigt de rechter zich er ook nog eens over
De kabinetsplannen om het aantal vluchten op Schiphol flink terug te brengen, raken steeds meer in de knel. Zorgt het kortgeding dat de luchtvaartmaatschappijen tegen de krimp hebben aangespannen voor nog meer tegenslag zorgen? -
6
Brandstofprijzen fors gedaald door sterke euro en ineffectieve Russische olieboycot
De Russische olieboycot is nog totaal niet merkbaar aan de pomp. Sinds het ingaan ervan zijn de brandstofprijzen fors gedaald. Ook de sterkere euro is gunstig voor automobilisten. Een liter diesel is afgelopen jaar niet zo goedkoop geweest als nu, ook benzine is voordelig.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
‘Grootste deel webshops is gestopt met accepteren Bitcoin als betaalmiddel’
Bitcoin als betaalmiddel is lang niet meer zo groot als vroeger. Van alle webwinkels in ons land die de munt accepteerden is de meerderheid daarvan er weer mee gestopt, zo blijkt uit onderzoek van BNR. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer