Milieudefensie: ‘Vier keer vliegen per jaar? Dan 320 euro bovenop ticket’
Veelvliegers gaan veel meer belasting betalen, als het aan Milieudefensie ligt. De belangenvereniging heeft een progressieve vliegtaks laten doorrekenen, die verdubbelt bij elk volgende ticket. Het moet de luchtvaart beduidend klimaatvriendelijker maken.
Het gaat even slikken worden als de vliegbelasting van Milieudefensie er daadwerkelijk komt. Bij één vakantievlucht in het jaar valt de schade nog mee: dan komt er 40 euro boven op de ticketprijs. Daarna gaat het hard: een tweede vliegreisje kost 80 euro extra en bij een derde ticket komt daar 160 euro bovenop. Wie vier keer of vaker vliegt, betaalt dan over elk ticket 320 euro extra.
De vliegtaks is nodig om de klimaattransitie eerlijker te maken, betoogt Milieudefensie, dat zijn plan liet doorrekenen door onderzoeksbureau CE Delft. De luchtvaart is ondanks groeiende kritiek nog steeds vrijgesteld van belasting op kerosine. Vliegmaatschappijen betalen bovendien geen btw over de door hen verkochte tickets. Bij elkaar loopt de schatkist hierdoor 2,3 miljard euro aan belastinginkomsten mis, bleek eerder uit onderzoek.
Complexe uitvoering
Een progressieve vliegtaks moet dit gemis compenseren. Het oplopende karakter is volgens Milieudefensie eerlijk, nu 8 procent van de Nederlanders verantwoordelijk is voor 42 procent van de vluchten. Vier op de tien mensen maken jaarlijks geen of hoogstens één vliegreis. De vervuiler betaalt dus, als het aan de milieuorganisatie ligt.
Er is wel een complicatie, schrijven de onderzoekers van CE Delft, en dat zijn de uitvoeringskosten. Elke geboekte vlucht moet per persoon worden bijgehouden. ,,Gelet op de complexiteit schatten wij de uitvoeringskosten op dezelfde hoogte als de kosten van de toeslagen van de Belastingdienst.” Bij de fiscus variëren die kosten van 16 euro per zorgtoeslag tot 145 euro per kinderopvangtoeslag. Zelf schat CE Delft de uitvoeringskosten op 64 euro per passagier per jaar, evenveel als de huurtoeslag.
Kilometerheffing
De oplopende vliegtaks maakt onderdeel uit van een veel breder bereikbaarheidspakket van Milieudefensie, dat de klimaatschade van gemotoriseerd vervoer moet verminderen. CE Delft keek daarvoor ook naar rekeningrijden, investeringen in fiets- en ov-infrastructuur en een flexibele bijtelling voor het privégebruik van zakelijke leaseauto’s. Verder wordt de onbelaste woon-werkvergoeding van 19 cent per kilometer afgeschaft.
Zo gaan automobilisten 11 cent per kilometer betalen en 15 cent bij filerijden. Naar fiets- en ov-maatregelen moet 1,5 miljard per jaar extra gaan, ten koste van auto’s en wegen. Lage inkomens krijgen een klimaatbonus van 1000 euro. Wordt het hele pakket ingevoerd, dan daalt het aantal personenautokilometers met 20 tot 30 procent, concludeert CE Delft. Het aantal ov-kilometers stijgt met hetzelfde percentage. De uitstoot van schadelijke broeikasgassen zal, mede door de vliegtaks, met tot wel 9 megaton dalen.
Eerder deze maand meldde Milieudefensie dat Nederland fossiele brandstoffen en de vervuilende industrie met 8,3 miljard euro per jaar subsidieert.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Van ‘rijkentaks’ tot ‘energie-extraatje’: zo pakt de inflatie uit in onze buurlanden
Overal in Europa lopen de prijzen gestaag op. Wat merken burgers en bedrijven ervan in ons omringende landen? En wat doen overheden om de pijn enigszins te verlichten? Een overzicht. -
video
‘Nederland sponsort fossiele industrie met 8,3 miljard euro per jaar’
Nederland subsidieert fossiele brandstoffen en vervuilende industrie met 8,3 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Milieudefensie. De belangenclub eist dat het kabinet de in 2013 gedane belofte eindelijk inlost om de staatssteun aan vervuilers te stoppen. -
PREMIUM16
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? -
PREMIUMAchtergrond
Britse posterijen joeg filiaalhouders ten onrechte de gevangenis in
Honderden filiaalhouders van Britse postkantoren strijden om compensatie. Rond een dreigende privatisering van de Post Office werden ze vervolgd voor fouten in ondeugdelijke software.
-
Postbezorgers PostNL krijgen 8 procent loonsverhoging
De postbezorgers van PostNL krijgen over twee jaar in totaal 8 procent meer loon. Dat zijn de vakbonden overeengekomen met het postbedrijf. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUMColumn
Gerard is boventallig verklaard en wil niet langer door hoepeltjes springen
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen.