Miljardenverliezen voor luchtvaartsector door corona
updateDe coronavirusperikelen dreigen de reiswereld snoeihard te raken. De internationale brancheorganisatie IATA schat het verlies voor Europese luchtvaartbedrijven dit jaar op bijna 44 miljard dollar (39 miljard euro). Wereldwijd raamt de organisatie de schade op 63 miljard tot 113 miljard dollar (56 tot 101 miljard euro).
Dat de reisbranche geraakt zal worden, kan niemand verbazen. Reizigers stellen massaal hun reizen uit of annuleren deze. Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen hebben het aantal nieuwe boekingen al zien teruggelopen met 50 tot 60 procent. Vooral China, de Canarische Eilanden en Italië zijn uit de gratie, maar ook andere bestemmingen zijn veel minder in trek, blijkt uit een rondgang.
,,Zelfs net over de grens, in Duitsland, is er minder animo dan anders”, merkt Eelko van Drongelen van reiswebsite Weflycheap.nl. In ons eigen land, en dan met name aan de kust en op de Waddeneilanden, loopt het aantal boekingen volgens hem nog ‘aardig’.
Om die verliezen op te vangen, hebben reisorganisaties en luchtvaartbedrijven al de nodige noodmaatregelen getroffen. Zo voeren maatschappijen minder vluchten uit naar bestemmingen die zwaar getroffen zijn door corona. Niet alleen de vluchtschema’s naar China zijn aangepast, ook op Italië wordt door de meeste maatschappijen inmiddels minder gevlogen. Transavia bijvoorbeeld heeft zo’n tien procent van de vluchten naar het Zuid-Europese land geschrapt.
Andere stappen die bedrijven aangekondigd hebben: van uitstel van investeringen en de invoering van een vacaturestop tot het verzoek aan medewerkers om vakantiedagen op te nemen. Al zeker een tiental reisorganisaties heeft bij het ministerie van Sociale Zaken aangeklopt om gebruik te maken van de regeling rond werktijdverkorting, zo meldde de ANVR eerder.
Verleiden
Daarnaast proberen bedrijven als KLM en United Airlines hun klanten te verleiden om te blijven boeken naar andere bestemmingen door omboekingskosten kwijt te schelden. Een andere stap is de verlaging van ticketprijzen. Wie bijvoorbeeld negen dagen naar Brazilië of Curaçao zou willen, betaalt op het moment minder dan 400 euro. ,,Het gaat om absurde prijsverlagingen", signaleert Ingmar Bruinsma van TravelClown.
De reiswereld hoopt dat de ticketverkoop hooguit nog een paar weken zwak zal zijn, maar daarna snel weer aantrekt. In een onderzoek van reiswebsite Weflycheap.nl onder ruim duizend mensen zei 84 procent van de reizigers die nu zijn reis uitstelt de vakantie alsnog te zullen boeken, zodra het coronavirus weer voorbij is.
Volgens eigenaar Eelko van Drongelen van Weflycheap.nl moet dat moment ook niet te lang duren. ,,In de eerste maanden van het jaar boeken mensen doorgaans hun reis voor de mei- en zomervakantie. Dat maakt dit een van de belangrijkste inkomstenperiodes voor touroperators en luchtvaartmaatschappijen. Als boekingen langer uitblijven, kan het zomaar gebeuren dat meer bedrijven acuut in problemen komen”, is zijn inschatting.
Slachtoffer
Vanochtend werd bekend dat het coronavirus het eerste ‘slachtoffer’ heeft gemaakt in de luchtvaartbranche. De Britse maatschappij Flybe heeft surseance van betaling aangevraagd. De maatschappij verkeerde al langer in financiële problemen en het coronavirus heeft het bedrijf het laatste zetje gegeven. Dat meer luchtvaartmaatschappijen volgen, sluit Eelko van Drongelen zeker niet uit. Het gaat volgens hem om luchtvaartbedrijven die al langer financieel onder druk staan, zoals Alitalia en Norwegian.
Ingmar Bruinsma van TravelClown begrijpt de groeiende bezorgdheid onder reizigers maar benadrukt dat mensen met een pakketreis zich financieel geen zorgen hoeven te maken: het garantiefonds springt bij als er bij een reisorganisatie sprake is van financieel onvermogen. Wie een los ticket of los hotel heeft geboekt, kan fluiten naar een vergoeding.
IATA-baas Alexandre de Juniac pleitte naar aanleiding van de laatste cijfers over de schadelast voor de luchtvaartsector voor extra (overheids-)maatregelen om de luchtvaartsector uit de brand te helpen. Zo denkt hij aan belastingverlagingen, ingrepen bij start- en landingsrechten en het verlagen van heffingen. ,,Het zijn buitengewone tijden”, zei hij.
Volgens de IATA worden vooral vluchten van en naar China momenteel door het virus hard geraakt, maar verspreiden de epidemie en daarmee de problemen zich ook in rap tempo naar andere regio’s. De grote vraag is wanneer en waar het virus op zijn hoogtepunt is en hoe hoog de piek is.
Bekijk hieronder al onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
PREMIUMColumn
Gerard is boventallig verklaard en wil niet langer door hoepeltjes springen
Anne-Marije Buckens (34) heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Ze schrijft over de mensen die ze ontmoette en aan werk heeft geholpen. -
PREMIUM
Een uitje in de meivakantie duur? Het kan goedkoper, laten Brenda en Camiel uit Apeldoorn zien
Een gezinsuitje in de meivakantie? Dat kan aardig in de papieren lopen. Kaartjes voor attractieparken en dierentuinen worden almaar duurder. Maar het kan best goedkoper, zeggen Brenda en Camiel Knispel, moeder en vader van Vince (6) en Sil (3). -
Nederlandse inflatie in april licht gedaald
De inflatie in Nederland is in april wat minder sterk gestegen dan een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ligt de inflatie deze maand op 11,2 procent op jaarbasis. In maart gingen de consumentenprijzen nog met 11,7 procent omhoog.
-
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Minder groei en meer inflatie door oorlog, maar Europese recessie lijkt vermeden
Europese landen moeten rekenen op minder groei en meer inflatie dan eerder voorspeld. Maar een recessie lijkt te worden vermeden, zegt Brussel in zijn nieuwste groeivooruitzichten. -
PREMIUM
Moeten vrouwen energietransitie leiden? ‘Vertrouwde mannelijke aanpak werkt niet meer’
Zijn vrouwen geschikter om de energietransitie te leiden dan mannen? Gewaagde vraag, maar Dorine Bosman, jarenlang in dienst van Shell en nu directeur in de Amsterdamse haven, wil hem wel beantwoorden.